PINGVIN IZ VODICA

FOTO: BURA DERE, VANI JE -7, SUNCE NIJE NI IZAŠLO, A EMIL - PRAVAC MORE! 'Ma divota! Nema glavobolje, prehlade, gripe, ni bilo kakve druge bolesti...'

Prethodno pola sata u dnevnom boravku vozim kućni bicikl – đoger. Nakon što se dobro oznojim, odradim plivanje u moru. Nijedno jutro u ovih nepunih sedam godina to nisam propustio, bez obzira na vremenske prilike i niske temperature. Otkad to prakticiram, nema glavobolje, prehlade, gripe, ni bilo kakve druge bolesti  – kazivao nam je Emil dok se brisao ručnikom.
 Ante Talijaš

Možete li zamisliti kupanje u moru u ovim danima kada je polarna hladnoća s debelim minusima pogodila i Dalmaciju? I sama pomisao na takvo što izaziva neopisivu jezu, zar ne! No, tako i ne misli fenomen iz Vodica, 66-godišnji umirovljenik Emil Redžepović.

Junak ove naše priče već sedam godina nije propustio svoju ekscentričnu naviku svakodnevnog ranojutarnjeg kupanja, pa ni tijekom zimskih hladnih mjeseci. I proteklih dana, kada je u Vodicama bura 'derala' i 150 kilometara na sat, kada se živa u termometru spuštala od sedam do pet stupnjeva ispod nule, ovisno o jutru, Emil se kupao na svojoj omiljenoj istočnoj vodičkoj plaži Vrulje, u moru pri temperature od devet stupnjeva.

I dok se potpisnik ovih redaka dobro odjeven i ogrnut šalom i kapom 'smrzavao' na 'minus pet', točno u sedam sati, dok još nije pravo ni svanulo, na plažu je biciklom stigao Emil u kućnom ogrtaču i 'mundantinama' ispod njega. Ubrzo je Emil, kao da je sredina ljeta, kročio u more, te nakon kratkog polijevanja u plićaku i privikavanja tijela, zaplivao prsnim stilom. Lagano plivanje stotinjak metara od obale i natrag ukupno je trajalo pet minuta.

- Ova moj ritual jutarnjeg kupanja neprekidno traje od ljeta 2010. godine i počeo sam ga koristiti kao terapiju nakon pretrpljenog moždanog udara. Prethodno pola sata u dnevnom boravku vozim kućni bicikl – đoger. Nakon što se dobro oznojim, odradim plivanje u moru. Nijedno jutro u ovih nepunih sedam godina to nisam propustio, bez obzira na vremenske prilike i niske temperature. Otkad to prakticiram, nema glavobolje, prehlade, gripe, ni bilo kakve druge bolesti – kazivao nam je Emil dok se brisao ručnikom.

Ante Talijaš

Kako bi slikovito objasnio svoj način života, Emil je uzeo primjer iz metalske industrije.

- Vidite, prilikom izrade odvijača ili kacavide, ona se onako vruća stavlja u vodu. Tako je i s ljudskim tijelom. Nakon što se dobro oznoji, u dodiru s hladnim morem tijelo i organi očvrsnuju. Oni se na taj način kale, a to je itekako fenomenalno za zdravlje – objasnio je Emil Ređepović, dodajući kako će se nastaviti kupati svako jutro sve dok bude živ, pa makar vani temperaturu bila i 20 stupnjeva ispod nule, a more zaleđeno.

Na posljetku Emil nam se tek požalio kako mu je proteklih dana koji su bili najhladniji u Vodicama u proteklih pet godina, najveće probleme zadavala olujna bura i to pri vožnji biciklom od kuće do plaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:33