NOVI KLUB U SISKU

FOTO: 'ČEK, TO JE STVARNO SPORT? A ČEMU SLUŽI METLA?' Svi mi govore da je curling najdosadniji sport na svijetu pa sam otišao na trening...

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Za curling kažu da je najdosa­dniji sport na svijetu. Za one koji ne znaju, to je onaj zimski olimpijski sport gdje igrači bacaju kamenje po ledu i potom mahnito metu ispred njih. Jedni kažu da je to “šah na ledu”, dok mi Hrvati više koristimo nama bliži izraz “boćanje na ledu”.

Bilo kako bilo, riječ je o sportu o kojem ljudi zapravo veoma malo znaju. Najčešće je pitanje je “Čemu služi metla?”, no u istom su rangu još “Jel’ se to igra u klizaljkama?” ili, ono najzlobnije, “Ček, to je stvarno sport?”

Osnovna oprema

Da, curling je doista sport i posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji u svijetu, ali i u Hrvatskoj. To najbolje znaju dečki iz Siska koji su lani osnovali curling klub koji ima sve više članova. S ciljem popularizacije sporta održali su i prezentaciju u Ledenoj dvorani Zibel na kojoj je bilo 50-ak ljudi, a među njima sam bio i ja kako bih se osobno uvjerio zašto je curling zaludio Sisak. Moj učitelj Jurica Bićan, dopredsjednik CK Sisak, pokazao mi je obaveznu opremu.

Sisak, 260119.
Ulica Ivana Gundulica.
Mladi entuzijasti u Sisku pokrecu Curling klub, educiraju zainteresirane gradjane i djecu.
Na fotografiji: Jurica Bican, dopredsjednik kluba.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX
Jurica Bićan

- Za početak je dovoljno doći u trenirci i tenisicama, a mi ćemo ti dati kamen, metlu i slider. Dakle, nema nikakvih klizaljki - objašnjava.

Kamen teži čak 20 kilograma, metla nije ona klasična kuhinjska nego je na kraju umjesto vlakana obložena spužva, a slider... pa slider je crna gumena papučica koja ima đon od teflona i zato je vrlo skliska, a stavlja se na lijevu nogu (ako ste dešnjak) i njome igrač može lakše kliziti po ledu.

Spremno uzimamo metlu i kamen te odlazimo prema startu, no Bićan nas vraća na tečaj.

- Prvo treba naučiti kliziti - kaže. Uzima kamen, postrojava sve nas na ogradu i postavlja u poziciju za start: ruke na metli koja je položena ispred nas na ledu, desno stopalo na ogradi, lijevo stopalo na ledu. Na 3 se moram odgurnuti od ograde te pozicionirati lijevu nogu ispred sebe i otklizati. Jedan, dva, tri... i poljubim hladnu površinu.

- Nema veze, dobro je. Samo stabilnije drži lijevu nogu - ohrabruje me Bićan. Pao sam još nekoliko puta, no poslije petog pokušaja polako - i klimavo - klizim po ledu. Bićan mi dopušta da igram s “velikim dečkima” i šalje me na startnu točku s metlom i kamenom. Vrijeme je za pravi izazov.

Sisak, 260119.
Ulica Ivana Gundulica.
Mladi entuzijasti u Sisku pokrecu Curling klub, educiraju zainteresirane gradjane i djecu.
Na fotografiji: Sarah Car, clanica kluba.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

- Metlu u lijevu ruku, primite je nisko i položite na plećku kako bi bila što stabilnija jer vam ona drži ravnotežu. Kamen u desnu i ponovite sve ono što ste maloprije naučili - kaže Bićan i ostavlja nas na nemilost leda.

Jedan, dva, tri... i klizim! Nije bilo savršeno, ali nisam pao. Trebalo je još malo prakse, no u konačnici sam naučio osnove curlinga u manje od sat vremena! Nabrijan do te mjere da sam spreman za Olimpijske igre, tražim učitelja da organizira jednu utakmicu tako da mogu i mesti.

- Metenjem leda stvara se trenje koje produljuje putanju kamena - objašnjava mi.

Ali kako je klub u Sisku osnovan?

- Kuhali smo gulaš kod Tunje u dvorištu, a budući da smo već neko vrijeme pričali o osnivanju kluba, netko je rekao da bismo trebali uzeti olovku i papir i tako ozbiljno krenuti s tim. I tako je počelo - priča Bićan. Tog 1. maja prošle godine gulaš je jelo devet prijatelja koji su samim time postali i osnivači kluba, iako neki od njih nisu nikad prije niti imali kamen u rukama. To su Jurica Ćuća Bićan, Dino Špiga Šporčić, Ivan Kves Kvesić, Marko Dema Demić, Anton Tunjo Brodarac, Dario Darac Vuković, Josip Jopa Vrbat, Roman Zeko Bursik i Salem Salke Velić.

Sisak, 260119.
Ulica Ivana Gundulica.
Mladi entuzijasti u Sisku pokrecu Curling klub, educiraju zainteresirane gradjane i djecu.
Na fotografiji: Dino Sporcic, predsjednik kluba.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Dino Šporčić

Nakon što su riješili sve papire, nabavili opremu od Hrvatskog curling saveza i rezervirali termine u dvorani Zibel, bili su spremni za prve treninge. I već u startu su imali tri ekipe! Prva se zove Zečići (“Ima li nade za nas”), druga je Anđeli, a treća je ženska ekipa pod imenom Beauty Crew. Naime, s dečkima su došle i njihove djevojke koje su podržale svoje druge polovice u ovom, za Sisak, povijesnom događaju.

- Želimo popularizirati curling u Hrvatskoj, a želja nam je da jednoga dana organiziramo i međunarodni turnir koji će postati tradicija u Sisku - objašnjava Špiga.

Curling u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u ovom trenutku registrirano sedam curling klubova i aktivno igra oko 50 igrača.

Jedna od zanimljivosti hrvatskog curlinga jest činjenica da u zemlji ne postoji adekvatna staza za curling zbog čega se Prvenstvo Hrvatske već godinama igra izvan države, najčešće u Bratislavi. Samo je 2015. godine Prvenstvo odigrano u Hrvatskoj i tada je za potrebe natjecanja napravljena curling staza u Areni Zagreb.

Najčešća pitanja o curlingu

1. Koliko igrača igra curling?

U ekipi igraju četiri igrača. Može se igrati i s tri igrača, a peti se može prijaviti kao zamjena.

2. Koliko je težak kamen?

Malo manje od 20 kilograma.

3. Ima li sudaca?

Ima, ali igra se temelji na fair playu. Ako, na primjer, neki igrač dotakne kamen dok ga mete, sam će to prijaviti.

4. Kada je održano prvo Prvenstvo Hrvatske?

2006. godine u Budimpešti.

5. Zašto se mete?

Metenjem se stvara trenje i tako se tope male kapljice destilirane vode koje se na led nanesu prije svake utakmice.

6. Postoje li neki običaji u curlingu?

Nakon utakmice pobjednici plaćaju piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 22:48