JOŠ JE TOPLO, ALI NEĆE DUGO

FOTO: DALMACIJA U IŠČEKIVANJU POLARNOG VRTLOGA IZ SIBIRA Posljednji sati proljetnih temperatura u Splitu, na Bačvicama se igrao i picigin

 
 Paun Paunovic / HANZA MEDIA

U iščekivanju zahlađenja koje bi u određenim dijelovima Hrvatske trebalo nastupiti već u subotu navečer, Splićani su odlučili iskoristiti ugodne jutarnje i popodnevne temperature kako bi se na samom početku vikenda proveselili na legendarnoj plaži Bačvice.

Temperatura u gradu pod Marjanom od ranog je jutra u debelom plusu, a u 12 je sati izmjereno čak 14 Celzijevih stupnjeva. Najhrabriji među okupljenima su se okupali u moru te zaigrali picigin dok su oni manje hrabri prošetali gradom i uživali u proljetnoj atmosferi.

Ovo je za Splićane i njihove goste vjerojatno bila posljednja šansa za bezbrižno uživanje na otvorenom. Prema najavama meteorologa, i Split bi u noći s nedjelje na ponedjeljak trebao pogoditi ledeni val. Doduše, temperature neće pasti na vrtoglavo niske razine kao što će to, prema najavama, biti u unutrašnjosti, ali će biti barem nekoliko stupnjeva u minusu, a i najviša dnevna vrijednost tijekom nekoliko dana vjerojatno neće prelaziti nulu.

Na Jadranu će u ponedjeljak mjestimice biti susnježice i snijega, uz mogućnost kiše u južnoj Dalmaciji. Snijega će biti i na kopnu, najčešće u ponedjeljak i utorak. Od utorka sunčanije i uglavnom bez oborine. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna jutarnje temperature na Jadranu bit će ispod nule, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati jaka bura. Izgledno je također da se ponegdje duž obale dnevne temperature neće dizati iznad ništice.

Za ponedjeljak i utorak DHMZ je izdao upozorenja zbog hladnog vala, zasad su na snazi 'umjerena' i 'velika' opasnost, ali nije isključeno da s dodatnim padom temperatura za srijedu i četvrtak ponegdje bude proglašena i maksimalna 'vrlo velika' opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:49