SVEČANA DODJELA

FOTO: DODIJELJENA 161 REKTOROVA NAGRADA U PET KATEGORIJA Boras: 'Dobitnicima će ovo biti poticaj da ostanu u Hrvatskoj'

 
Damir Boras sa nagrađenima
 Ronald Gorsic / CROPIX

Vrhunsko obrazovanje temeljna je misija Sveučilišta u Zagrebu koje se diči dugom tradicijom od 350 godina i izvrsnim studentima kao što je ukupno 737 studentica i studenata koji su zaslužili i primili 161 Rektorovu nagradu u pet kategorija, istaknuo je u srijedu na dodjeli tih nagrada rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Svečana dodjela Rektorove nagrade za tekuću akademsku 2018./2019. godinu upriličena je u srijedu u Velikoj dvorani Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je bila ispunjena nagrađenim studenticama i studentima, njihovim prijateljima i roditeljima te drugim uzvanicima.

Rektor Boras uručio je laureatkinjama i laureatima Rektorovu nagradu zajedno s predstavnicima njihovih matičnih fakulteta, imena nagrađenih i teme njihovih radova pročitao je prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Miloš Judaš, a na svečanosti su bili i ostale prorektorice te prorektori zagrebačkoga Sveučilišta.

U kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad nagrađeno je 106 radova, 25 radova nagrađeno je u u kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora), a u kategoriji "veliki" timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora) Rektorovu nagradu dobilo je šest radova.

Tri su nagrade dodijeljene u kategoriji "posebni natjecateljski uspjesi pojedinaca ili timova", dok je Rektorovu nagradu u kategoriji "društveno koristan rad u akademskoj i široj društvenoj zajednici" dobio 21 rad.

Vrhunsko obrazovanje - prva misija Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Boras istaknuo je kako je vrhunsko obrazovanje prva misija Sveučilišta u Zagrebu. Osvrnuo se i na to da mediji, kako je rekao, često spominju, da je Sveučilište u Zagrebu na rang- listama svjetskih sveučilišta tek oko 500. mjesta. Pri tomu se, ocijenio je, često zaboravlja da je Sveučilište u Zagrebu jedino hrvatsko sveučilište koje se nalazi na svim tim rang-listama, iako je financirano samo s oko 50 posto europskoga prosjeka financiranja sveučilišta.

Boras smatra kako će Rektorova nagrada dobitnicima biti poticaj da ostanu u Hrvatskoj, a siguran je i kako je ona dobar korak za sve one koji žele ostati na Sveučilištu. Jer, podsjetio je kako je i on osobno, istina prije dosta godina, dobio Rektorovu nagradu, a nju su zaslužili i članovi njegova rektorskoga tima.

Rektor je ponovno upozorio na nedostatno financiranje sveučilišta, kao i na činjenicu da su u Hrvatskoj donacije opterećene porezima. S tim u vezi, rekao je kako treba biti svjestan da ulaganje u obrazovanje donosi višestruki povrat pa je tako spomenuo da školovanje do doktora znanosti košta oko 100 tisuća eura, ali i da svaki doktor znanosti kroz svoj angažman ostvaruje dobiti od oko 700 tisuća eura

Podsjetio je i kako na Sveučilištu u Zagrebu studira oko 50 posto svih studenata u Hrvatskoj, kao i da se na njemu obrani i 75 posto svih doktorata znanosti u Hrvatskoj.

Kao i prethodnih godina na Ekonomskome fakultetu organizirana je izložba postera na kojima su nagrađeni studenti predstavili svoje radove.

Sudionici svečanosti imali su priliku i čuti te vidjeti neke od nagrađenih studenata, pa je tako, među ostalim, violončelistica Romana Šimbera izvela preludij 4. suite za violončelo Johanna Sebastiana Bacha.

U ime nagrađenih zahvalila je Barbara Šimić, studentica na Pravnome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta koja je posebice istaknula zasluge koje njihovi mentori imaju u uspjesima studentica i studenata. Isto tako sigurna je i u, kako je rekla - trajnu formulu za uspjeh - a to je da se ambicija i rad vole.

Na temelju Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019., pravo prijave za Rektorovu nagradu imali su svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Povjerenstvo za dodjelu Rektorove nagrade pregledalo je i ocijenilo pristiglih 220 radova, i nakon toga rektoru dostavilo konačni prijedlog nagrađenih. Konačnu odluku o dobitnicima donio je rektor prof. dr. sc. Damir Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:47