JEDNOJ OSOBI POZLILO

FOTO Drama zbog deložacije: Interventna policija odnijela prosvjednike i obitelj! Privedena 21 osoba

Dvjesto godina staru kuću u Arbanasima obitelj Vukić je izgubila zbog poreznog duga. Kako Vukići nisu imali novca za pokrivanje duga, Porezna je kuću stavila na dražbu i prodala za 40.000 eura

ZADAR - Obitelj Vukić u Arbanasima danas je, nakon što je njihova kuća prodana zbog poreznog duga, deložirana uz pomoć interventne policije usprkos živom zidu prosvjednika koji su pokušali zaštititi deveteročlanu obitelj od iseljavanja.

Policija je odvela cijelu obitelj Vukić i privela 21 prosvjednika ispred kuće Vukićevih, koji su mirno ležali pred ulazom i pružali pasivni otpor. Doslovno su ih odnijeli, držeći ih za ruke i noge, javlja 057info.hr.

Među privedenima nalazi se i aktivist Ivan Pernar.

Ogorčeni Miro Vukić rekao je okupljenim novinarima da mu preostaje samo pučka kuhinja. "A što ću? Kod sestre mogu biti dan ili dva, ja zapravo nemam gdje. Meni je jedino rješenje prihvatilište za beskućnike i pučka kuhinja. Pitao sam ih u prihvatilištu, imaju tri mjesta - za mene, ženu i sina", rekao je Vukić.

Hitna pomoć pružila je pomoć jednoj od prosvjednica koja je najvjerojatnije udarila glavom o pod, a zbrinula je i Tinu Vukić Karađole, kojoj je pozlilo prilikom deložacije.

Rodbina i prijatelji obitelji Vukić u Arbanasima, kao i otprilike stotinjak članova nevladinih udruga, priječili su pristup ekipi za deložaciju koja je bila u pratnji 50 interventnih policajaca. Situacija je bila prilično napeta, javlja Slobodna Dalmacija.

Kada su se ovršitelji približili kući, masa je počela uzvikivati „U boj, u boj ...“. Prozivaju i utjecajne susjede, Božidara Kalmetu i Ingrid Antičević Marinović, kao i Slavka Linića, nazivajućih ih 'Judinim sinovima'.

Oko 10.15 pojavio se i novi vlasnik Blaž Sotlar, koji je kuću kupio na sudskoj dražbi za 40.000 eura.

Dvjesto godina staru kuću u Arbanasima obitelj Vukić je izgubila zbog poreznog duga, a prva deložacija koja je trebala biti provedena u ožujku zaustavljena je. Kazavši kako će oni biti jedina obitelj u Hrvatskoj koja je izbačena iz svoje kuće, Višnja Vukić jučer je ponovo prozvala sve mjerodavne za ovaj slučaj. U prosvjedima sudjeluju i Udruge "Hrvatska sloga", te "Živi zid".

- Ovdje se ne radi samo o obitelji Vukić. Njihov dug je posljedica pogrešne regulacije novca. Porezna uprava ima tisuću zabilježbi na takve nekretnine. Danas su oni u problemu, a sutra neka druga obitelj po istom modelu. Ukoliko se ne solidariziramo, sustav će nas jednog po jednog razvlastiti od imovine - kazao je Ivan Pernar, aktivist Živog zida. Agonija deveteročlane obitelji Vukić počela je sredinom devedesetih kad su Višnja i Miro ostali bez posla.

Miro je 1996. otvorio automehaničarsku radnju, ali posao nije išao dobro pa je radionica zatvorena. Budući da obrt nije odjavio, dug prema Poreznoj upravi se 2007. popeo do 92.000 kuna, a iduće, 2008. godine zbog visokih poreznih kamata do 288.000 kuna.

Kako Vukići nisu imali novca za pokrivanje duga, Porezna je kuću stavila na dražbu. Na trećoj dražbi kupila ju je slovenska tvrtka Boškarija gradnja čiji je vlasnik Blaž Sotlar.



Stream videos at Ustream

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18