KAOS

FOTO: DRAMATIČNI FOTOIZVJEŠTAJ S GOLEMOG POŽARIŠTA NA MAKARSKOJ RIVIJERI Strahovita buktinja digla na noge mještane, izazvala paniku među turistima

 Matko Biljak/SD / Facebook / Ivo Ravlić / Hanza Media

NOVO 20:06 Veliki požar kod Podgore u kojemu je izgorjela borova šuma, nisko raslinje te dio podgorskih i tučepskih obrađenih i zapuštenih maslinika stavljen je pod nadzor gasitelja u nedjelju oko 18 sati, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji vodi akciju gašenja požara što je noćas iza 2 sata planuo u Gornjoj Podgori.

Svih tri stotine vatrogasaca iz dobrovoljnih i profesionalnim vatrogasnih društava Splitsko-dalmatinske županije te gasitelja pristiglih s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra ostat će i izmjenjivati se tijekom noći na požarištu, gaseći povremene vatre. Također će nadzirati cjelokupno opožareno području kako se vatra, zbog bure što puše na makarskom području brzinom od 20-tak, a na udare više od 40-tak kilometara na sat, ne bi proširila kroz šumu Parka prirode Biokovo prema prijevoju Staza, dodao je Glavina.

Za promet, zbog velikog broja vatrogasnih vozila na prometnici, državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac ostat će do jutra zatvorena za promet kao što će biti i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

Nakon odlaska kanadera koji su znatno potpomogli u gašenu požara kod Podgore, uključen je 110 i 35 kW dalekovod pa istočni dio Podgore kao i sva mjesta do Živogošča imaju redovitu opskrbu strujom.

---------------------------

17:06 Širenje požara kod Podgore u nedjelju poslijepodne je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane RH iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije 2 sata buknuo u Gornjoj Podgori.

-----------------------------

Tri kanadera iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) upućena su u nedjelju na gašenje požara u Tučepima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U gašenju požara koji je buknuo noćas sudjelovalo je oko 250 vatrogasaca s Makarskog primorja s više od stotinjak vozila te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, a u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Ranije su se sve zračne snage zbog snažne bure morale povući s požarišta.

Požar se trenutno i dalje širi prema Parku prirode Biokovo.

Kako piše Slobodna Dalmacija, vatrena stihija koja se munjevitom brzinom s padina Biokova spuštala prema kućama probudila je u noći sa subote na nedjelju Podgorane i njihove goste. Prizori su bili uistinu jezivi, o čemu u nedjelju svjedoče i brojne fotografije i snimke koje su se našle na društvenim mrežama.

- Pogledala sam s balkona i zgrozila se. Sve je bilo crveno i u dimu, a vatra je nadirala prema nama. Za samo dvadeset minuta spustila se s brda prema mjestu. Probudila sam djecu, sjeli smo u auto i zaputili se prema obali - ispričala je Splićanka koja u Podgori boravi s obitelji u kući koja se nalazi u blizini izlaza za Makarsku.

- Bilo je uistinu strašno. Vatra je mijenjala smjer, iskre su frcale... Došla su tri kanadera, ali vjetar ih je ometao u akciji - rekla je i dodala da je velika sreća u nesreći bila što vatra nije zahvatila automehaničarsku radionicu koja se nalazi u blizini, no, nažalost, plamen je, prema nepotvrđenim informacijama, zahvatio jednu kuću u neposrednoj blizini.

Sugovornica Slobodne je s obale gledala kako vatra divlja po obroncima iznad mjesta i kako se nije usuđivala vratiti u kuću s drugim je mještanima i gostima hotela Sirena krenula prema hotelu Medora Auri na drugom kraju Podgore, odakle su s terase hotela promatrali prizore iz noćne more.

Izgorjelo je i 250 hektara borove šume, maslinika i makije, a plamen je progutao i neke palme u starom dijelu mjesta, Portu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:29