KLIZIŠTE UZ MORE

FOTO: DRAMATIČNI PRIZORI U Posedarju se pokrenulo veliko klizište, ugroženo je 50-ak kuća, nekima su se u dvorištu pojavili procjepi dugi 20-ak metara

 
 Jure Mišković / Cropix

Velika količina kiše koja je padala ovaj vikend, izazvala je velike probleme u Posedarju gdje stanovništvu prijeti klizište i odron.

Mještani se boje novih padalina, a ugrožen je velik broj kuća koje se nalaze na obalnom pojasu. 70-godišnjak je prijavio odron betonskog stubišta dugog 20 metara, dok je njegov susjed, 73-godišnjak prijavio procjep u dvorištu obiteljske kuće dug 19 metara.

Tvrde da su problemi nastali još od gradnje autoceste i krivo usmjerenih oborinskih voda, javlja Radio Zadar, a rekonstrucijom ceste stvar je eskalirala. Ugroženo je 50-ak kuća, a njih 30-ak nalazi se baš na samoj litici visine od pet metara, koja je vrlo porozna. U subotu je u poslijepodnevnim satima na tone kubika zemlje završilo u moru.

U galeriji pogledajte što je naš fotoreporter zabilježio u Posedarju:

- Situacija nije ni kritična ni dramatična, ali treba biti na velikom oprezu - opisao je za Zadarski.hr načelnik općine Ivica Klanac stanje u Posedarju

- Jedna kuća je ozbiljno ugrožena, no druge su za sada u redu. Na tom dijelu Posedarja je visoka litica, 10 metara iznad mora, i ovakve pojave nisu rijetke - kaže načelnik Klanac.

Policija je u subotu zabilježila da su dvoje mještana Posedarja prijavili štete na svojoj imovini uslijed odrona zemljišta. Riječ je o objektima u Ulici Nikice Gundića. Na broju 78 vlasniku su u more otišle betonske skale, a vlasnici kuće na broju 58 u moru je završila zemlja, samo 15 metara udaljena od kuće.

- Rješenje za ovakve situacije postoji, a ono se zove potporni zid. Velike količine kiše koje su pale u subotu, ali i nedjelju, otežavaju situaciju jer je zemlja već podosta natopljena, a i pristup samoj lokaciji je nezgoda. No, kao što sam rekao, potporni zid će ovakve situacije spriječiti - govori načelnik Klanac dodajući da je natječaj Ministarstva graditeljstva upravo za sanaciju klizišta otvoren do 28. ožujka ove godine.

- Projekt imamo spreman, ali sa sredstvima bi moglo biti problema. Vrijednost potpornog zida iznosi oko dva milijuna kuna, što znači da će općina u tom financiranju sudjelovati s 40 posto, a ostatak ćemo dobiti od države. Udio države u financiranju trebao je biti veći, ali smo zbog indeksa razvijenosti izgubili 20 posto. To znači da će općina morati osigurati 800.000 kuna, a za naš proračun je to puno - požalio nam se načelnik Klanac.

Tijekom subote i nedjelje na zadarskom je području palo preko 70 litara kiše po četvornom metru.

Veća količina oborina uzrokovala je probleme u prometu i na širem zadarskom području, gdje je došlo do djelomičnog plavljenja nekoliko lokalnih cesta te odrona kamenja.

Na području grada Nina poplavljen je dio Nin-Grbe. Angažirani su građevinski strojevi. Bilo je više ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma i prizemlja kuća i tvrtki na širem zadarskom području (Starigrad, Murvica, Poljica).

Izvanredno stanje obrane od poplave u Kosinju

Na području Kosinja u Općini Perušić proglašeno je u nedjelju, 18. ožujka izvanredno stanje obrane od poplava.

Tu je odluku donio ličko-senjski župan Darko Milinović u svojstvu zapovjednika županisjkog Stožera Civilne zaštite i stavio stožere Županije i Općine Perušić u stupanj visoke pripravnosti. To znači, kako piše u Odluci, da operativne snage sustava Civilne zaštite trebaju poduzeti "sve operativne i logističke mjere za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja".

Izvanredno stanje odnosi se na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka,

U odlici također stoji da je vodostaj rijeke Like na mjerodavnom vodomjeru Selište u nedjelju bio 494 centimetra s tendencijom porasta. Izvanredno stanje obrane od poplava na tome području proglašava se kad vodostaj Like na premaši 489 centimetara.

U subotu je župan prema svojim ovlastima najavio i proglašavanje stanja elementarne nepogode za taj dio Općine Perušić, a općinski Stožer Civilne zaštite je izvjestio da je trideset kuća u Kosinjskoj dolini poplavljeno, da pet naselja nema struju, te da su čamci jedina veza s ukupno oko 600 stanovnika do čijih kuća su nekoliko dana poplavljene ceste, a od danas i Kosinjski most.

Kako javlja Dnevnik.hr u Kosinjskoj dolini se osim poplave bore i sa zmijama. Naime, javljaju da zmije, koje se bude iz zimskog sna, pokušavaju pobjeći od poplave pa ulaze ljudima u kuće. Građani su dojavili da im u kuće osim zmija s poplavom ulaze i miševi, pa vode borbu i s glodavcima.

U Gospiću pada gust snijeg

U nedjelju poslijepodne u Gospiću i široj okolici počeo je padati gust i mokar snijeg, što pogoršava već nepovoljne hidrološke prilike koje uzrokuju poplavu u Kosinju u općini Perušić.

Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.

Tijekom cijelog dana više od 60 operativaca pomaže ugroženom stanovništvu u opskrbi agregatima za struju i izvlačenju namještaja iz nižih dijelova kuća koji još nisu pod vodom.

Iz Ureda ličko-Senjskog Župana Darka Milinovića danas je objavljena Odluka o proglašenju izvanrednog stanja na poplavljenom području Kosinja u Općini Perušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00