ŠTO JE SMIJEŠNO ŠUKERU

FOTO: Država troši puno više nego što ima. Dokle?

Kakav rebalans? Prihodi i rashodi države jednaki su onima iz prošle godine. Nema potrebe za rebalansom, to unosi nesigurnost, ponavlja Šuker
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker danas je na svim skupovima, organiziranima da bi Vlada pokazala kako ozbiljno brine i radi na rješavanju ekonomske krize, ponavljao da rebalans proračuna nije potreban jer su ‘prihodi i rashodi države u ovom trenutku jednaki onima iz prethodne godine’.

Pouke iz lanjskog siječnja

Ako je pri tome mislio na siječanj, za koji još nema službenih podataka, onda je to tragedija. Naime, lanjski je siječanj zapamćen po neočekivanom padu proračunskih prihoda, prije svega prihoda od poreza, koji su se spustili na 4,3 milijarde kuna, za razliku od godinu prije kad su iznosili 5,9 milijardi kuna. Bio je to pad veći od 27 posto! Šuker je, doduše, priznao da su prihodi od PDV-a, koji je i glavni “punjač” državne blagajne, te od doprinosa, nešto slabiji u odnosu na one s kraja veljače prošle godine, no zato su porasli prihodi od trošarina, što Šuker objašnjava dugovanjima koje Ina, po osnovi trošarina, vraća državi.

Ozbiljan pad prihoda

U Ministarstvu financija razlog za rebalans proračuna ne vide ni u državnim jamstvima brodogradnji, koja će u najvećoj mjeri vjerojatno pasti na leđa poreznih obveznika.

Službeni podaci, koji govore o proračunu u prvih 11 lanjskih mjeseci jer novijih nema, u usporedbi s istim razdobljem 2008., govore o padu prihoda od 6 posto i ozbiljnom rastu rashoda od 5,2 posto. Kad unatoč tim činjenicama premijerka Jadranka Kosor odlučno izjavljuje: ne, ne razmišljamo o rebalansu, ohrabrena podacima svog ministra financija, samo je jedno objašnjenje: država gura glavu duboko u pijesak, slijepa i gluha za stvarno stanje.

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić i predsjednik HGK Nadan Vidošević lani su u veljači tražili smanjenje proračuna za deset posto, prognoziravši desetogodišnju depresiju, što je Ivan Šuker ismijao jer “svi stručnjaci vide oporavak već u 2010.” Tada je problem proračuna riješio uz pomoć središnje banke, koja je oslobodila 840 milijuna rezervi bankama, što je uglavnom pokupila država.

Lani tri rebalansa

Državne su financije izdržale do lokalnih izbora i do ostavke Sanadera, ali je zato druga polovica godine donijela čak tri rebalansa, a i ove godine ekonomisti računaju na najmanje dva rebalansa uz pesimističnu prognozu da će deficit biti 14 do 15 milijardi kuna, a ne 8,6 milijardi, kako je sada zacrtano.

O nelikvidnosti: ‘Zašto ne pazite s kim poslujete?!

Poduzetnici su na radnom ručku ministru Šukeru najviše predbacivali nelikvidnost, koja se popela na 27 milijardi kuna. Ministar smatra da su glavni krivci za to tvrtke bez zaposlenih i sa najviše pet zaposlenih.

- Zašto onda država ne sankcionira takve tvrtke - zapitao je Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje.

- Pravo je pitanje zašto vjerovnici nisu pokrenuli stečaj - odvratio mu je Šuker.

- U stečaj se ne ide jer je temeljni kapital samo 20.000 kuna, pa se vjerovnici nemaju iz čega naplatiti - poručio mu je Miloloža. - Pa to je isto kao da ja vama kažem zašto niste pazili s kim poslujete - naljutio se Šuker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22