PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI

FOTO Državni vrh odao počast žrtvama Ovčare. Josipović: Hrvatska treba novi napredak

    AUTOR:
    • Sanja Butigan

  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2011. u 16:17

Damir Glibušić/Cropix

VUKOVAR - Predsjednici Republike, Sabora i Vlade Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor u Vukovaru su, na Dan državnosti, odali su počast na mjestu masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

- Dvadeset godina jedne mlade države je velika, važna obljetnica. Ulazak u EU će biti veliki korak, a završetak pregovora je vrlo važan događaj u našoj povijesti. Današnji dan razumijem i kao pogled unatrag na sve ono što je bilo dobro i lošije, ali isto tako kao pogled u budućnost. Hrvatska treba novi napredak i ja sam siguran da će ga Hrvatska i učiniti - izjavio je predsjednik Josipović nakon polaganja vijenaca na Ovčari.

- Obilježavamo 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske, i to su zaista dani ponosa kada moramo visoko uzdignutog čela gledati prema naprijed. Osvojili smo i drugi veliki povijesni cilj, a to je završetak pregovora - rekla je novinarima premijerka Kosor dodavši kako „u ime Vlade trenutak osvajanja tog važnog povijesnog cilja posvećujemo hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi“.

Iz Vukovara je Kosor svim građanima Hrvatske uputila čestitku za Dan državnosti. Uz izaslanstvo Vlade pri polaganju vijenaca na Ovčari stajao je i Tihomir Purda, vukovarski branitelj i logoraš koji je bio zatvoren u BiH zbog sumnji srbijanske strane za zločine '91.

Pokušaj novinara da dobiju komentar na činjenicu da Josipović, nakon svečanosti u vukovarskoj vojarni, odlazi u Zagreb, dok premijerka Kosor ostaje u Vukovaru i na večernjem koncertu, ostao je bez odgovora.

Izdvajamo