PRESTIŽNI KOMPLEKS

FOTO: EKSKLUZIVNO Jutarnji prvi ušao u luksuzni Ban centar gdje su stanovi od 14 milijuna kuna već prodani!

Ovaj prostor još ni izbliza nije useljiv. Kablovi vise sa stropa, žice vire iz zidova, o neke se lako spotaknuti. Postavlja se toplinska izolacija i ugrađuje grijanje u podove, ali unutra trenutno nema radnika.

Nema pregradnih zidova, postavljeni su tek golemi zamrljani prozori duž cijele sjeverne strane, s pogledom na katedralu, kroz koje se probija danje svjetlo.

U zraku se osjeti miris prašine, ali nema buke jer su radnici zaposleniji na nižim etažama. Na drvenoj gredi na ulazu plavom je bojom ispisan veliki natpis - PRODAN.

Na četvrtom katu u prostoru od 100 četvornih metara Daniel Jurilj iz marketinga Stipić grupe mi objašnjava: “Čekaju se zahtjevi vlasnika da stan uredimo po njegovoj želji”.

Princip pametne kuće Nalazim se u Ban centru i, za razliku od tisuće znatiželjnih prolaznika, znam što se događa iza njegove bijele staklene fasade.

Tu u supermodernom stambeno-poslovnom kompleksu u samom centru Zagreba, gdje cijena kvadrata probija sve granice, a studenti građevine dolaze učiti o modernoj tehnologiji gradnje, 180 radnika ulaže napore da dovrši cijeli objekt do početka travnja. A vremena je sve manje.

Ban centar ulazi u svoju završnu fazu, a Jutarnji je prvi ušao u njega u ovom visokom stupnju dovršenosti, samo dva mjeseca prije svečanog otvaranja.

“Stanovi su ovdje specifični iz više razloga. Riječ je o glavnom gradu, kompleks se nalazi na prestižnoj lokaciji, a razina opreme je iznimno visoka, dobavljači su ugledna svjetska renomirana imena. U stanovima će se koristiti zahtjevna tehnologija i građeni su po principu pametne kuće. Vlasnik ode na put, a onda po povratku preko svog smartphonea, tableta ili laptopa namjesti temperaturu i razinu svjetlosti koju želi da ga dočeka u stanu. Na taj način moći će se upravljati svim električnim instalacijama, uključujući pećnicu”, pojašnjava Jurilj. Tako će, dakle, za dva mjeseca izgledati ti sivi prazni zidovi. Puni futurističke tehnologije.

Najskuplji parking u RH

Ban centar je stambeno-poslovni kompleks omeđen Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Kurelčevom i Cesarčevom ulicom. Prostire se na parceli od 3232 četvorna metra. Njegova je bruto razvijena površina 33.222 m2. Zgrada ima pet podzemnih i osam nadzemnih etaža. Ukupno je predviđeno 66 luksuznih stanova po cijeni od 4500 do 5500 eura po kvadratu. To znači, s obzirom na to da je prosječna površina 100 m2, da stanovi stoje oko četiri milijuna kuna, oni veći još više. Za sada ih je prodano 20 posto, uključujući pet luksuznih penthousea na posljednje dvije etaže.

Sa stanovima dolazi i parkirno mjesto, ukupno ih je 298, a cijena je najskuplja u cijeloj zemlji - kreće se i do 3800 eura po četvornom metru. Sada su prostori buduće podzemne garaže samo tamne hladne hale pune lokvi vode na betonu. Uskoro će ih popunjavati skupocjeni terenci i luksuzne limuzine.

Na površini oko 5500 m2 nalazit će se oko 2000 uredskih prostora, ali i maloprodajni i ugostiteljski objekti. Uredski prostori nalazit će se isključivo na prvom katu. Prizemlje i etaža -1 također su namijenjeni za javne i poslovne prostore, dok se stanovi protežu od druge do sedme etaže.

- Bojite li se da nećete popuniti sve prostore - pitam Jurilja.

- Devedeset posto uredskih prostora već je popunjeno dva mjeseca prije dovršenja centra. Dakle, ostalo je još 340 m2 slobodnog uredskog prostora koji ćemo, nadam se, uskoro iznajmiti - otkriva Jurilj.

Iako nam to ne želi potvrditi, već je poznato da bi cijeli prvi kat Ban centra trebala zakupiti Reprezentacija Europske Unije. Kada Hrvatska uđe u EU, Delegacija će biti zamijenjena Reprezentacijom, koja će se u prostore najvjerojatnije useliti već na proljeće.

Predstavnici EU

Tu će, dakle, ubuduće dolaziti i predstavnici Europske Unije, visoki dužnosnici, strani političari, pa je investitor obavezan osigurati prostor i cijeli jedan ulaz za zaposlenike i predstavnike Europske Unije.

U Stipiću ne žele otkriti za koliko su iznajmili urede Delegaciji, ali napominju da se preostali slobodni dio iznajmljuje po 22 eura po četvornom metru.

Ako je tu cijenu postigla Delegacija EU, to bi značilo da oni za mjesečni najam izdvajaju oko 180 tisuća kuna.

Stipić grupa jedan je od suvlasnika Ban centra, koja se IGH i Zagrebačkoj banci priključila 2010. godine, nakon što je u gradnji došlo do kraćeg zastoja. U cijeli je centar uloženo oko pola milijarde kuna, a izgrađen je po projektu arhitektonskog ureda Tholos, odnosno arhitekata Svebora Andrijevića, Otta Barića i Senke Dombi.

“U ovom je centru sve podređeno stanarima i njihovu komforu. Garaža koja se proteža od -2 do -5 etaže nije javnog karaktera, nego je namijenjena isključivo stanarima i zaposlenicima centra i možda nekim njihovim gostima. Po etaži i ulazu bit će svega nekoliko stanova tako da će atmosfera biti intimnija.

Osim toga, stanari će do svog stana dolaziti liftom i s posebnom šifrom za svoj ulaz kako ih nitko ne bi ometao, odnosno kako bi se osiguralo da neki posjetitelj lokala ili poslovnih prostora ovdje ne zaluta. Uz sve to, u centru će biti postavljen i videonadzor”, kaže Jurilj.

U samom centru trenutno je 180 radnika. Rade u dvije smjene, a već idući tjedan u pomoć bi trebalo doći još 20 novih ljudi. Pred samo otvaranje nije isključen ni rad u tri smjene. Na podu na ulazu u centar razbacano je 50-ak smeđih plastičnih čaša za kavu. Piju ih iz automata, a baš svi, kao da su znali da će ih posjetiti reporteri, imali su kacige na glavi.

Najluksuznija oprema

Na nižim etažama, gdje će biti garaže, nije bilo ni jednog radnika. Tek na zidovima, na improviziranim vješalicama, stoji radna odjeća.

Buduću garažu uz lokve vode krasi šuma metalnih potpornih stupova. Na višim katovima, do kojih se dolazi uskim stubištem, nešto je življe. Radnici vare, režu i čeprkaju po žicama i instalacijama koje vire iz zidova. Netko je na jednim drvenim vratima ostavio natpis “Mulec te jebo”.

“Završeni su zidovi i sve instalacije u zidovima. Sada se priprema teren za postavljanje toplinske izolacije i podnog grijanja, a nakon toga slijedi glazura. U nekim je stanovima glazura već gotova pa u njima slijedi postavljanje parketa i keramike”, pojašnjava fazu radova jedna zaposlenica Stipić grupe.

I najluksuzniji stanovi su prodani. Usprkos astronomskoj cijeni, pronašli su svoje kupce, a uskoro će ovdje biti instalirani pametni sustavi hlađenja i grijanja, alarmi, videoportafoni, protuprovalna, protupoplavna zaštita, sustavi za dojavu požara i curenje plina...

Keramika i interijer bit će uređeni najsuvremenijom opremom nabavljenom od renomiranih svjetskih dobavljača.

Električni cijevni radijatori Tubes, WC školjke i kade Duravit i Catalano, keramičke pločice tvrtke Florim samo su mali dio luksuzne opreme. “Imena kupaca ne možemo vam otkriti. Možemo jedino reći da su to prvenstveno domaći poslovni ljudi”, tajnoviti su u Stipić grupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:44