PREMIJER NA ODMORU

FOTO Ekskluzivno u Jutarnjem: Ljetovanje obitelji premijera Milanovića na Hvaru!

 Damjan Tadić/CROPIX

Prvo službeno ljetovanje obitelji premijera Zorana Milanovića počelo je u nedjelju, a iako se špekuliralo da će premijer, njegova supruga Sanja Musić Milanović i dvoje djece za odmor odabrati Brijune vojnim helikopterom iz Korčule su sletili u Hvar. Baš kao i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera je privukla vila Kovač, nekadašnja rezidencija Vladimira Bakarića koja mu je posebno odgovarala zbog čistog zraka djelotvornog za ljude koji imaju problema s disanjem.

Obitelj Milanović u kasnim popodnevnim satima u nedjelju na Hvar je helikopterom sletila s Korčule na Hvar. Da se nešto događa oko državne rezidencije bilo je vidljivo i u prijepodnevnim satima zbog pojačanog osiguranja i tjelohranitelja koji su obilazili teren oko kuće. U uvali ispod privezan je bio i brod pomorske policije.

Kratki odmor

No, premijer se nije predugo zadržao. Kad se uvjerio da mu se obitelj ugodno smjestila helikopterom je napustio Hvar, a njegova je supruga s djecom ostala na dvotjednom ljetovanju u državničkoj rezidenciji na koje po zakonu ima potpuno pravo. Hoće li joj se i kada pridružiti i suprug zasad nije poznato.

Prvi dan boravka na Hvaru Sanja Milanović tek je kratko prošetala oko kuće i nije privlačila nikakvu posebnu pozornost na sebe, a ako je u nekom od obližnjih kafića i popila jutarnju kavu to je očigledno napravila vrlo diskretno.

Iako bi se od ljetne rezidencije rezervirane mahom za predsjednike očekivalo da se radi o raskošnom zdanju koje u svojem sklopu po mogućnosti ima i dodatne sadržaje poput bazena i slično, vila Kovač zapravo je vrlo jednostavna kuća, skromnog unutarnjeg uređenja s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Njezina najveća prednost je njezin položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika, a ima i dobar pregled i stoga se nitko neopaženo ne može provući unutar imanja. Plaža ispod samog izlaza iz kuće također je jedna od pogodnosti vile Kovač, kao i vezovi za brodove. Sam odabir hvarske rezidencije samo potvrđuje činjenicu da je premijerova supruga Sanja zapravo skromna i jednostavna osoba koja ne stavlja luksuz u prvi plan kad je u pitanju godišnji odmor jer vila Kovač daleko je od luksuza kakvim Hvar obiluje. No, obitelj Milanović nije prva koja je pala na čari rezidencije na samom kraju hvarske šetnice.

Ne Brijunima!

Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je upravo bivši predsjednik Mesić, a nekad nezaobilazni Brijuni pali su u drugi plan. U deset godina koliko je proveo na čelu države niti jedno ljeto nije propustio doći u hvarsku rezidenciju. U Hvaru je imao svoje prijatelje, rute koje je obilazio svake godine, fešte koje nije propuštao kao ni ribolov u Jelsi.

Stoga zapravo ni ne čudi što su se oko vile Kovač lomila kad ju je Stipe Mesić htio koristiti i nakon što ga je na mjestu predsjednika zamjenio Ivo Josipović. Naime, nakon što mu je Vlada odbila ustupiti vilu, čak i uz novčanu naknadu, Mesić je nakon punih deset godina Hvar zamjenio Pelješcem. Ivo Josipović nije je niti jednom koristio, pa je nakon što je dvije godine zjapila prazna bivša Bakarićeva vila dobila nove stanare koji će sigurno znati cijeniti blagodati ljetovanja na najsunčanijem otoku.

Skromni kutak

Na premijeru Milanoviću i njegovoj obitelji je, ukoliko odluče da će Hvar i dalje biti njihova destinacija za odmor, da otkriju vlastite rituale na Hvaru, a i dobar prijatelj Zorana Milanovića Emil Tedeschi u blizini ima svoju vilu Florianu u kojoj je premijer već boravio. U svakom slučaju, obitelji su na raspolaganju i službeni automobil i brod, a pratnja tjelohranitelja za svakog je državnika i njegove najbliže uobičajena stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:09