160 ROČNIKA

FOTO: FESTIVAL EMOCIJA U POŽEGI, PRISEGNUO 22. NARAŠTAJ ROČNIKA Iz ministarstva preko videa poslali novi poziv: 'Želite li karijeru u vojsci?'

 
 OSRH / N. Krnić

Mladi su nova snaga koja naš obrambeni sustav čini jačim, boljim i otvorenim za nova znanja i nova iskustva, poručio je u subotu ministar obrane Damir Krstičević, prisustvujući u Požegi na prisegi 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako je na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u vojarni "123. brigade HV" u Požegi prisegnulo 160 ročnika, od kojih je 27 žena.

Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među njima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, zatim načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, zapovjednici grana OS RH, predstavnici MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.

U galeriji pogledajte svečanu prisegu novih ročnika:

Tekst prisege pročitao je brigadir Milan Čorak, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti.

Nakon polaganja prisege, ročnicima se obratio ministar Krstičević te poručio kako je iznimno ponosan kada vidi mlade osobe koji pristupaju Hrvatskoj vojsci, ističući da su oni nasljednici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, "oni danas vode Hrvatsku vojsku u budućnost, u nove izazove". Pozvao je sve zainteresirane da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske koja će im, kaže, pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijalna prava i mogućnost napredovanja.

"Hrvatski vojnik je brend, cijenjen je u društvu i uvijek je uz svoj narod, spreman pomoći“, naglasio je Krstičević.

Čestitajući im na motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, načelnik Glavnog stožera general Šundov poručio je ročnicima kako su se ovom prisegom obvezali na vjernost domovini, na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona, kao i na čuvanje i razvijanje vrednota na kojima je utemeljena pobjednička Hrvatska vojska.

Po završetku svečanosti, ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga, koje se koristi pri obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U MORH-u kažu kako je osmotjednoj obuci, koja je započela 11. svibnja, pristupio ukupno 171 ročnik, od čega 29 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je završilo 7339 ročnika, od čega 849 ročnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:43