DEPONIJ KOD OPUZENA

FOTO: FOTOGRAFIJA MANDARINA ZAPREPASTILA HRVATSKU 'Zašto ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, mora završiti u smeću?'

 Facebook

Ana Musa, ekološka aktivistica i nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je na svom profilu na Facebooku fotografiju bačenih mandarina na divljem odlagalištu kraj Opuzena te izazvala pravu buru reakcija.

‘Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka Facebook korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute… Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto’, napisala je između ostalog Musa.

U sljedećem je statusu izvijestila da je fotografiju poslala i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću koji ju je iznenadio brzim odgovorom privatnom porukom preko društvene mreže. Tolušić joj je zahvalio na informaciji i obvezao se da će provjeriti o čemu se tu radi.

O točnim se razlozima zasad samo nagađa - jedni tvrde da se radi o mandarinama koje veličinom ne zadovoljavaju standarde otkupljivača, o oštećenim plodovima, o plodovima zaraženim nametnikom - mediteranskom voćnom mušicom…

'Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću', pita se Musa.

Još u rujnu je pokrenuta rasprava o mandarinama koje ne zadovoljavaju kriterije otkupa, o nedostatku radne snage za berbu mandarina te o nedostatku tržišta zbog obilnog uroda, o čemu smo vam pisali OVDJE. Naime, plod mandarine ne zadovoljava standarde ako mu je promjer manji od 58 milimetara, a procjenilo se da je oko 40 posto neretvanskih mandarina presitno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:41