KOMEMORACIJA

FOTO: GODIŠNJICA MASAKRA Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama izneseni šokantni podaci

Policajac Mato Oraškić je 22. rujna 1999. naoružan pištoljem došao u Općinski sud u Ulici grada Vukovara i tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Šokantne podatke o zapljenama oružja i opasnih predmeta na ulazu u zgradu suda iznijela je predsjednica Općinskog građanskog suda Mirela Mijoč na komemoraciji u povodu petnaeste godišnjice masakra u sudnici sutkinje Ljiljane Hvalec.

Komemoraciji su bili nazočni ministar pravosuđa Orsat Miljenić, potpredjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrtvatin, predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa i drugi uglednici iz pravosuđa, kao i predstavnici medija.

Policajac Mato Oraškić je 22. rujna 1999. naoružan pištoljem došao u Općinski sud u Ulici grada Vukovara i tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na 40 godina zatvora, a 22. rujna postao je nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila vijenac na mjestu trostruke tragedije. Predsjednica suda Mirela Mijoč izvijestila je okupljene uglednike, zaposlenike suda i predstavnike medije o stanju sigurnosti u zgradi suda.

- U protekle tri godine službenici pravosudne policije na ulazu u zgradu našeg suda proveli su oko 938.904 osobnih pregleda stranaka koje dolaze na ročišta. Pritom su oduzeli 1002 pištolja, 1421 nož, 2403 škara, 627 suzavaca, 1810 elektrošokera, a čak su 1128 puta zatražili intervenciju civilne policije, rekla je predsjednica Suda Mirela Mijoč.

FOTOGALERIJA: Ministrica Opačić položila je vijenac i zapalila svijeću u znak sjećanja na tri žene - Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec koje su ubijene tijekom brakorazvodnoga postupka Gordane Oraškić

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrtvatin ove je podatke ocijenio zabrinjavajućima.

-Trebamo razmislitio tome da u našem društvu postoje ljudi koji imaju potrebu ponijeti oružje sa sobom na sud. Poseban respekt zaslužuju naši zaposlenici koji na tisuće pregleda dnevno i njima smo zahvalni što ovakvih tragedija nije bilo još, rekao je Hrvatin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:42