Janja i Boris Debeljuh iz Rovinja odlučili su spojiti svoj uspješan vinski biznis pod brendom San Tommaso s hotelijerstvom te od jeseni uređuju staru kamenu kuću u selu Golaš nedaleko od Bala. Preuređuju je u mali obiteljski boutique hotel s deset soba, a prvi gosti dolaze već u svibnju. Projekt vjerojatno zbog goleme kamene kuće i vinskog podruma na seoskom imanju neodoljivo podsjeća na obližnju Stanciju Meneghetti.
Dio je to velikog ciklusa ulaganja u male obiteljske hotele u Istri. Naime, ove godine Istra dobiva čak četiri mala specijalizirana tematska boutique hotela. Riječ je o hotelu vinske obitelji Cattunar u Novoj Vasi kod Brtonigle, zatim pivskom resortu San Servolo u Bujama, vinskom hotelu Roxanich Heritage Wine Hotel u Motovunu te hotelu San Canzian u mjestu Donji Mušolini pokraj Krasice. Ove godine trebao bi se početi graditi i Land hotel Silvester kraj Oprtlja. Riječ je o ukupno 180 milijuna kuna investicija.
Kušaonice
U ovaj se projekt sada ulaže oko 350 tisuća eura, a oko 400 tisuća eura uložit će se iduće godine kada će se pokraj bazenskog kompleksa sagraditi dodatni moderni dio hotela s pet soba i wellness centrom. Dakle, ukupna investicija iznosit će oko 5,6 milijuna kuna.
Već je vidljivo da će impresivno kameno zdanje imanja, koje je prije Drugoga svjetskog rata prehranjivalo tada nastanjene Brijune, ponovno zasjati u svoj svojoj ljepoti. Bilo je to samo pitanje vremena jer su do kamene kuće Janja i Boris već prije deset godina uredili vinski podrum, a potom i kušaonicu.
- Ovo je bilo logičan nastavak naše priče koja je počela 2008. godine kad smo se okrenuli vinarstvu. Janja je enolog po struci pa smo se tako odlučili iz trgovine i transporta okrenuti vinarstvu. Prije 12 godina posadili smo nove nasade, tu u Golašu i okolici Rovinja, i krenuli s proizvodnjom vina. Na početku je to bio hobi, a onda je prešlo u ozbiljan biznis. Danas smo najveći vinari na Rovinjštini, s 20-ak hektara vinograda, od čega je 14 hektara u rodu, i 100 tisuća litara vina koje prodamo na kućnom pragu - priča nam Boris.
Špica sezone
Ujedno imaju dva hektara maslinika te proizvode i maslinovo ulje. Dodaje da su roditelji njegove supruge nekada živjeli na ovom krasnom imanju.
- U Rovinju imamo wine bar i točionicu, ali nam sve više ljudi dolazi u podrum, ovdje u Golaš. Ljudi bi dolazili kušati vino i odmah bi ostali sjediti i uživati na selu. Naravno, sve su više pitali za hranu, pa polako i za smještaj. Zaključili smo da bismo trebali krenuti s investicijom. Najprije ćemo urediti deset soba i restoran koji će biti otvoren za javnost - kaže enologinja Janja.
Njihov obrt San Tommaso zapošljava 25 ljudi, a u sezoni taj broj skače na 40. Hotel će zaposliti njih petero.
- Što se tiče financiranja, htjeli smo čekati fondove Europske unije, ali, nažalost, natječaj za ruralni razvoj nije nam odgovarao. U investiciju smo ušli sa svojim sredstvima i poticajnim kreditom Istarske razvojne agencije koja nas prati od početka - dodao je Boris.
Hotel će imati četiri zvjezdice, a u špici sezone cijena smještaja kretat će se od 120 do 180 eura s mogućnošću punog pansiona.
- Hotel je zamišljen za goste koji traže mir. Mi smo blizu mora i Rovinja, a opet daleko od gužve. Ovdje će moći uživati u enogastronomiji i miru. Poput Stancije Meneghetti, čijeg vlasnika jako dobro znamo, želimo ući u uglednu grupaciju luksuznih boutique hotela Relais & Châteaux - ističe Janja.
U daljnjoj budućnosti nastavit će preuređivati imanje, odnosno pomoćne objekte koji bi bili predviđeni za organizaciju raznih događanja poput vjenčanja.