IMPOZANTNA IZLOŽBA

FOTO: HAUBICE, TOPOVI, TENKOVI I HELIKOPTERI ZAUZELI SPLITSKU RIVU Mnogobrojni građani i turisti s oduševljenjem razgledali oružje i vojnu opremu

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Povodom proslave 28. obljetnice osnivanja 4. brigade HV-a, u subotu je na Splitskoj rivi organizirana izložba oružja i vojne opreme.

Građani i turisti mogli su, između ostaloga, razgledati i Kiowa helikopter, ratne brodove, topove, haubice, tenkove...

Hrvatski vojnici bez trenutka odmora svu zainteresiranu djecu dizali su i spuštali s tenkova i ostalih oklopnih vozila parkiranih ispred Turističke palače.

Među stotinama djece koji su imali priliku stati na tenk bio je i 7-godišnji Gabrijel, piše Slobodna Dalmacija.

- Bilo mu je malo neobično, ali zato jako zanimljivo. Inače subotom ujutro napravimo đir preko Rive, pazara i ribarnice - kaže njegova majka Jelena.

Drugi vojnici odgovarali su na bezbrojna pitanja građana, među kojima je bilo i puno bivših boraca.

- Kao veteran 4. gardijske brigade došao sam vidjeti ogromnu razliku u opremi koju smo imali u Domovinskom ratu i koju imamo sad. Onda smo imali oskudna sredstva i ogromni entuzijazam. Da smo imali ova sredstva kojima se divim, rat bi znatno kraće trajao. Ovo je prilika da s vojnicima razgovaram o njihovoj sadašnjoj organizaciji, jer mi smo to sve morali u hodu, improvizirali smo, jer neprijatelj je bio na vratima. Pitao sam za domet i ubitačnost izloženog oružja - priča Dražen Tošić, koji je bio u društvu supruge Milke i suborca Petra Čotića, a koji u nedjelju slave 28. obljetnicu 4. gardijske brigade, sa svetom misom, prisjećanjem na poginule branitelje...

Građane je zanimalo gdje su proizvedena ta oklopna vozila. Neka su, doznali su, donacija iz Amerike.

- Isti ovakav robustan i blindirani džip vozili smo kad smo bili u Afganistanu - kaže pripadnik Hrvatske vojske o vozilu koje je u subotu bilo prepuno dječice.

Drugi pak pokazuje robota za borbu protiv terorizma, pomoću kojega se, među ostalim, provjeravaju sumnjivi paketi - spomenuti robot proizveden je u Njemačkoj.

Tu je i oklopno vozilo Patrija za prijevoz pješaštva proizvedeno u Đuri Đakoviću po finskoj licenci, ali i jedan splitski proizvod, piše Slobodna Dalmacija.

- Mobilni obalni lanser gađa mete na udaljenosti do 90 kilometara, a u potpunosti je proizveden u splitskom Pomorskom centru za elektroniku koji se nalazi pokraj Lore. Tri takva imamo u Žrnovnici - priča vojnik.

Pojedini sretnici dobili su priliku ući i na vojni brod, ali ne i u helikopter na Rivi, koji je bio okružen lancem koji je branio pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:24