OD ZEMUNIKA DO ZAGREBA

FOTO: HELIKOPTER HRZ-a PREVEZAO SRCE ZA TRANSPLATACIJU Letačka posada: 'Ispunjeni smo zadovoljstvom i ponosom što spašavamo ljudske živote'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.08.2018. u 13:35

M. Karačić / HRZ

 

Letačka posada Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u srijedu, 1. kolovoza, helikopterom Mi-8 MTV u akciji prevoženja organa za transplantaciju od vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima kad je letačka posada poletjela s letjelišta Pleso do helidroma KB Dubrava, gdje se ukrcao liječnički tim, te su nastavili let prema Zemuniku.

Kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV, bojnica Mirna Radošević, rekla je kako je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik liječnički tim sačekalo vozilo Opće bolnice Zadar, gdje je obavljena sva priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

- Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite jedan novi život te je cijela naša posada ispunjena zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života - izjavila je bojnica Radošević.

Uz nju, u letačkoj posadi bili su kopilot natporučnik Stjepan Previšić i tehničar letač satnik Stipe Kršinić, a transplantacijski tim KB Dubrava za transplantaciju srca predvodio je prim.dr.sc. Robert Blažeković.

Zahtjev za angažiranje letačke posade HRZ-a uputilo je Ministarstvo zdravstva RH preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

M. Karačić / HRZ
 

M. Karačić / HRZ
 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo