USPJELI IH PRONAĆI

FOTO: HGSS U NOĆNOJ AKCIJI SPAŠAVANJA NA BIOKOVU Mladi par krenuo prema vrhu bez adekvatne opreme, dehidrirali su, a mobiteli su im se ispraznili...

 
 HGSS Stanica Makarska Facebook

Pripadnici HGSS-a Makarska u subotu navečer krenuli su u akciju spašavanja dvoje stranaca na Biokovu. Dojavu o nestanku para dobili su od mještana Basta, koji su rekli kako se dvoje stranih državljana oko 11 sati u subotu ujutro uputilo prema vrhu Sv. Ilija, no do kasno navečer se nisu vratili i obitelj ih nije mogla dobiti.

Na teren je izašlo 9 spašavatelja HGSS-a s dva vozila. U međuvremenu se mladi par uspio javiti obitelji. Doznalo se da nisu ozlijeđeni, no bili su dehidrirani, i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći. Spašavatelji su im rekli da pronađu sigurno mjesto i pričekaju da oni dođu po njih.

HGSS Stanica Makarska Facebook

Zatim su se unesrećenima ispraznili mobiteli pa spašavatelji nisu više mogli komunicirati s njima, no oko sat vremena kasnije su ih pronašli.

HGSS Stanica Makarska Facebook

- Prvi tim spašavatelja dolazi do planinara, oprema ih kacigama i lampama te svi zajedno nastavljaju spust prema vozilima. Akcija je završila u jedan sat iza ponoći, priopćili su iz HGSS stanice Makarska i dodali da se i u ovom slučaju pokazalo kako ljudi koji idu u planinu nisu dovoljno svjesni opasnosti koje ona nosi.

HGSS Stanica Makarska Facebook

Iz HGSS-a upozoravaju da bez osnovne planinarske opreme, ugodna šetnja za trenutak može postati tragedija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58