ZIMA U HRVATSKOJ

FOTO: HLADNA FRONTA STVARA PROBLEME DILJEM HRVATSKE Snijeg zabijelio mnoge dijelove države, Istra i Dalmacija odsječene od ostatka zemlje za kamione

 
 Goran Mehkek / CROPIX, HAK

Najavljivana hladna fronta stigla je u utorak u Hrvatsku, a dobar dio dana u mnogim je krajevima padao snijeg koji je, u kombinaciji sa snažnim udarima vjetra, stvarao probleme na nekim ključnim prometnim pravcima. Hrvatski autoklub je u večernjim satima izvijestio da za teretna vozila s prikolicama nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri.

Kako javlja HAK, snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji i središnjoj Hrvatskoj, a zabijelio je i Zagreb. Moguća je poledica. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva II, državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Zagorje-Vaganac-Udbina-Gračac-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Kikovice (DC3) i na cestama na širem sisačkom i karlovačkom području. U priobalju puše jak vjetar, povremeno s olujnim udarima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje. Podsjeća se vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Sve sudionike u prometu iz HAK-a mole za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije.

FOTOGALERIJA: Snijeg prekrio zagrebačke ulice

Za sav promet zatvorene su Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) te državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice te državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Bakra i Senja (DC8), autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, a podulji popis svih pravaca dostupan je na HAK-ovim web stranicama.

Kamionski krkljanac

RTL je u utorak navečer javio da je, u skladu s očekivanjima, snijega najviše u Gorskom kotaru, a ondje je u kasnim poslijepodnevnim satima na naplatnim kućicama u Delnicama vladao pravi krkljanac. Stopirana je, naime, kolona kamiona koje se kroz dan baš tu isključivalo na staru cestu prema Rijeci.

- Krenuli smo iz Daruvara za Rijeku, ali evo tu smo stali, ne znamo zašto, izašli smo na staru cestu jer je tamo zabrana zbog vjetra, tamo ne možemo, a izgleda da je i ovdje zabrana, zimski uvjeti i to je to, kazao je RTL-u vozač Dario Vondra.

Zapeli su jer su na staroj cesti prema Rijeci bile dvije prometne nesreće. A onda, u 15.30 proglašeni su zimski uvjeti i promet je za njih zaustavljen. Autocestom ne smiju zbog udara bure od 95 kilometara na sat.

Za Gorane su, s druge strane, ovakve snježne nevolje, sami kažu, smiješne. Stariji Delničani podsjećaju da su zime posljednjih godina nula u odnosu na nekadašnje, pogotovo siječanj.

- Ovaj siječanj je preblag i nema te zime od natrag 50 godina, više je nema, kaže Franjo Petranović iz Delnica.

Prognoza: Još snijega

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu nas očekuje pretežno oblačno uz povremenu oborinu, osobito u zapadnim krajevima. Na kopnu će većinom padati snijeg. Na Jadranu kiša, na jugu lokalno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a na sjeveru i susnježica i snijeg. Sunčana razdoblja očekuju se uglavnom poslijepodne na istoku i jugu.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, tijekom dana će prolazno oslabjeti. U Dalmaciji će umjeren do jak jugozapadnjak okrenuti na istočnjak i jugo.

Najniža temperatura od -6 do -1, na većem dijelu Jadrana od 0 do 5, a na jugu i do 8. Najviša dnevna od -3 do 3, na srednjem i južnom te ponegdje na sjevernom Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C.

U četvrtak promjenljivo, u unutrašnjosti pretežno oblačno. Na Jadranu mjestimična kiša uz mogućnost susnježice, a na kopnu povremeno snijeg, glavninom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab i umjeren, u petak ponegdje i jak sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu će posvuda zapuhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, osobito u petak. Hladno s temperaturom uglavnom malo nižom od prosjeka. Tijekom vikenda živa bi se ponegdje mogla u jutarnjim satima spustiti i do 13 stupnjeva ispod nule.

Problemi i u BiH, vozač umro tijekom zastoja prometa

Stariji muškarac umro je u utorak navečer od posljedica srčanog udara tijekom zastoja prometa zbog snijega i popriječenih tegljača na prometnici između Mostara i Sarajeva koji je stvorio kilometarske kolone.

Kako su medijima potvrdili iz Doma zdravlja u Jablanici muškarac inicijala D.K. (1946.) iz Banje Luke primljen je večeras u ovu ustanovu bez svijesti i znakova života. „Konstatirali smo da je smrt nastupila trenutačno“, rekla je dežurna liječnica u Domu zdravlja Jablanica dr. Zijada Škobalj.

Rekla je kako je ovaj 73-godišnjak bio srčani bolesnik. On je zajedno s drugim građanima zaglavio u prometu.

Zbog obilnih snježnih padalina i popriječenih tegljača, u utorak oko 14 sati u mjestu Donjoj Jablanici se stvorila kilometarska kolona. Kako su izvijestili iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru policija je tek oko 20 sati počela propuštati vozila iz pravca toga grada prema Jablanici, dok je u suprotnom smjeru promet i dalje obustavljen.

Veliki broj vozača koji stoji u kolonama, prema medijskim izvješćima, upozorava da ostaju bez goriva i hrane. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53