VUKOVAR

FOTO: HRVATSKA PROIZVELA PRVI BROD U EU ZA HIDROLOŠKO SNIMANJE PLOVNIH PUTEVA Kuma nove brodice krstila ju je šampanjcem iz iločkih vinograda

 
 Vlado Kos / CROPIX

Nije to bilo krštenje broda kakvo inače gledamo u morskim lukama pa se Karla Peijs, europska koordinatorica TEN-T koridora Rajna - Dunav, kao kuma brodice Connecting Europe 1, prilagodila zadanim uvjetima i umjesto razbijanja boce šampanjca o plovilo odabrala blažu verziju i brodicu dobro zalila šampanjcem iz iločkih vinograda.

Sve to događalo se u Zimskoj luci u Vukovaru, gdje je predstavljen prvi brod za hidrološko snimanje plovnih putova u Europi. Brod je proizvela tvrtka Flammifer d.o.o. sa sjedištem u Ozlju, vrijednost mu je nešto više od milijun kuna, a financiran je novcem iz EU kroz Fairway projekt.

- Radi se o prvom brodu ovakve vrste, a u proceduri nabavke još je jedan brod za označavanje plovnih puteva, koji će doći za nekoliko mjeseci, čime pokazujemo da se okrećemo i unutrašnjoj plovidbi, koja je prijašnjih godina bila zapuštena. Potvrda tome je i nedavno potpisani ugovor za Luku Osijek vrijedan 100 milijuna kuna, a danas i za Luku Slavonski Brod u vrijednosti 110 milijuna kuna - rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Prethodno je s Dirkom Beckersom, direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske unije (INEA), te Marijanom Jurićem, ravnateljem Lučke uprave Slavonski Brod, potpisao ugovore za sufinanciranje projekta nadogradnje lučke infrastrukture Luke Slavonski Brod i izrade Studije procjene utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za rijeku Savu, koja će pridonijeti revitalizaciji Save kao prometnog pravca, vrijedne oko 110 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:23