25. OBLJETNICA

FOTO: HRVATSKA SE SJEĆA ŽRTVE GRADA HEROJA Diljem Lijepe naše građani uoči obljetnice pada Vukovara pale svijeće i lampione

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2016. u 20:16

Ivo Ravlić, Nikša Stipaničev, Emica Elveđi, Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Makarska, Šibenik, Osijek, Zagreb

Paljenjem lampiona građani diljem Hrvatske odali su počast Gradu heroja na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

U Šibeniku su učenici šibenskih osnovnih škola zapalili stotine lampiona u znak sjećanja na sve stradale, dok se u Varaždinu paljenjem lampiona ispred Gradske vijećnice obilježio Dan sjećanja.

Varaždinke i Varaždinci su zapaljenim lampionima napisali 'Vukovar' ispred zgrade Vijećnice.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš podsjetio je na doprinos Varaždinaca u Domovinsku ratu i u obrani Vukovara. Rekao je da se paljenjem svijeća šalju dvije poruke.

"Prva je da se pad Vukovara nikad ne zaboravi i da se nikad više takve strahote u Lijepoj našoj ne ponove. Druga je da svima koji pomišljaju da bi mogli nasrnuti na Hrvatsku poručimo da u Hrvatskoj postoje ljudi, da postoji narod koji zna braniti svoju domovinu", istaknuo je gradonačelnik.

U našoj velikoj fotogaleriji pogledajte večerašnji ugođaj u Varaždinu i Šibeniku.

Svijeće su se palile i u Osijeku, a tamošnji gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić s predstavnicima vojske, policije i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatskom domobranu u Osijeku.

 

Gradonačelnik Vrkić rekao je kako ima osjećaj da - što više vrijeme odmiče od vukovarske tragedije i herojskih podviga branitelja - imamo sve manje riječi te da se ne može opisati zahvalnost koju branitelji zaslužuju. Župan Šišljagić istaknuo je kako je Vukovar, bez obzira na žrtve i sve što se dogodilo, značio preokret u Domovinskom ratu te da su žrtve Vukovara najavile slobodu, neovisnost, oslobađanje svih okupiranih dijelova Hrvatske i na kraju priznanje Ujedinjenih naroda i svjetske zajednice. Izaslanstva su se nakon toga uputila na križanje Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku kod Spomenika crvenog fiće, gdje su zajedno sa sudionicima motorističke karavane "Od Prevlake do Vukovara" te učenicima osječkih škola zapalili svijeće.

U spomen na žrtvu Vukovara i mnogi Dubrovčani su u četvrtak navečer u Vukovarskoj ulici zapalili lampione. Uoči obilježavanja 25. godišnjice okupacije Vukovara navijačka skupina Torcida na Ilijinoj glavici obnovila je prigodni mural, a za petak predvečer tamo su najavili i odavanje počasti Gradu heroju.

Obljetnica obilježena i u Zagrebu

U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje se održava pod nazivom "I reću ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar", na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u četvrtak navečer su zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine.

Dragovoljac Domovinskog rata Boris Vukadinović podsjetio je na dane obrane od velikosrpske agresije na Vukovar i Škabrnju poručivši kako je Hrvatska Vukovar, a Vukovar je Hrvatska.

"Nikome ga ne damo i zauvijek je naš. Zapamtimo da smo se kao ujedinjen narod u slozi, vjeri u pravdu, snažni i odlučni u nakani vratili u Vukovar bez želje za osvetom i mržnjm u srcu. Tuđinac je priznao da je to naše i to zauvijek tako i ostaje", naglasio je Vukadinović.

"Neka priča o povratku u Vukovar ostane vječna poruka i pouka narodu i mladeži da Lijepu našu učinimo bojim mjestom za život", istaknuo je. "Večeras se prisjećamo svakog mjesta gdje se prolila krv nevinih, i Škabrnje koju su 18. studenoga 1991. napali JNA i pobunjeni Srbi masakrirali civile i branitelje, a mjesto spalili, uništili i opustošili. Silno nam nedostaju i oni za čiji se ni grob ne zna i svaka zapaljena svijeća gori na njihovu grob ma gdje on bio," rekao je Vukadinović poručivši kako je priča o Vukovaru simbol borbe za neovisnost i temelj hrvatske države.

Učenici zagrebačkih škola zapalili su svijeće, kojima je ispisano ime grada Vukovara, a svijeće su zapalili i izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj, predsjednika Vlade zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić i pomoćnica Nevenka Benić te Glavnog stožera HV-a brigadir Ivan Turkalj. Svijeće su zapalili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa zamjenicom Vesnom Kusin i pročelnikom Gradskog ureda za branitelje Miodragom Demom te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. Vjerski obred služio je izaslanik Vojnog ordinarijata pater Viktor Grbeša.

U prigodnom programu izvedeni su recitali, među kojima i vukovarske legende novinara Siniše Glavaševića "Grad to ste vi" u interpretaciji dramskog umjetnika Joška Ševe te poznata pjesma "Gospodine generale (Zapamtite Vukovar)" u izvedbi Vladimira Kočiša Zeca.

U znak mira u zrak je pušteno 200 bijelih balona, a duž Ulice grada Vukovara građani su zapalili lampione odajući počast gradu heroju i njegovim žrtvama. Počast su tradicionalno odali motociklisti vozeći u povorci u pratnji policije.

Pripadnici Hrvatske vojske i policije razvili su transparent s natpisom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar 18.11.1991." Na platou je svijećama oblikovan i križ, a na središnju veliku svijeću, uz koju su stajali pripadnici Počasno zaštitne bojne Vukovarsko svjetlo mira položio je zapovjednik obrane Sajmišta i veteran 148. brigade HV-a Zvonko Ćurković.

Obilježavanje je održano u organizaciji Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s 55 udruga i klubova hrvatskih branitelja iz Zagreba.

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, brojni građani i župljani župe Kraljice mira odali su počast svim žrtvama Grada Heroja paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice u Makarskoj.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo