SVEČANOST

FOTO: HRVATSKA VOJSKA SLAVI SVOJ DAN, NA TRGU SVETOG MARKA NAKON 17 GODINA VRAĆENA VELIKA SMJENA STRAŽE 'Danas hrvatski narod voli svoju vojsku'

 

U sklopu programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga danas je, u subotu 26. svibnja 2018., na ulicama i trgovima u središtu Zagreba održan prigodni program.

Središnji događaj bila je ceremonija Velike smjene straže na Trgu sv. Marka koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne pred brojnim okupljenim građanima i gostima te uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, američkog vojnog izaslanika Roberta Mathersa te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika.

Uoči ceremonije Velike smjene straže ministar Krstičević svim je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan naglasivši kako je uvjeren u njezinu svijetlu budućnost.

"Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske i radimo sustavno na njezinom jačanju. U ovih 27 godina Hrvatska vojska je puno napredovala. Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske, a hrvatski branitelji su kamen temeljac", rekao je ministar Krstičević te naglasio kako je Hrvatska vojska na raspolaganju svom narodu u svim nedaćama. Također, ministar je podsjetio kako se zahvaljujući povećanju proračuna za obranu radi na poboljšanju standarda vojnika, časnika i dočasnika te kako se sustavno vraćaju materijalna prava koja su u funkciji bolje spremnosti pripadnika Hrvatske vojske.

"Ovu smo svečanost prošle godine, nakon 17 godina vratili na Markov trg. Danas hrvatski narod voli svoju vojsku. Možemo reći da se razvijamo na pravi način i kad vidim naše kadete siguran sam u svijetlu budućnost Hrvatske vojske", zaključio je Krstičević te se zahvalio svim pripadnicima na izvršenju svih zadaća.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako se u Hrvatskoj vojsci postupno uvode nove i održavaju postojeće sposobnosti izdvojivši nabavu Panzer haubica, Kiowa Warrior helikoptera te integraciju sustava bespilotnih letjelica i komunikacijsko-informacijskog sustava.

"Siguran sam da smo na pravom putu i da možemo biti zadovoljni s ovim stanjem koje imamo", zaključio je general Šundov.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul nakon Velike smjene straže istaknuo je kako su ceremoniju izveli pripadnici koji su u vojsci svega nekoliko mjeseci.

"Oni su najbolji od najboljih što Hrvatska vojska ima. U svega nekoliko mjeseci svladali su ovu zahtjevnu koreografiju", rekao je brigadir Burčul.

Ceremonija Velike smjene straže se inače izvodi točno u podne svake subote, blagdanima i praznicima u periodu između 27. svibnja do 1. listopada, a traje 15-ak minuta. Ceremonija je Odlukom Potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića, prošle 2017. godine obnovljena i nakon 17 godina vraćena na Trg Sv. Marka. Uz glazbenu pratnju straža kreće iz prostora Banskih dvora i Kuševićeve ulice pa se nastavlja kretati Ćirilo-Metodskom ulicom, a u ceremoniji sudjeluju tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Ceremonija Velike smjene straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske.

Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha. Prvo predstavljanje počasne postrojbe, koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je prva ceremonija Velika smjena straže na Markovom trgu.

Postrojba, koja sada izvodi ovu ceremoniju, je Počasno zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha - Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, a smještena je u vojarni "Tuškanac" u Zagrebu.

Nakon održane ceremonije Velike smjene straže, pripadnici Počasno zaštitne bojne na Trgu bana Josipa Jelačića izveli su vojno-akrobatsku vježbu, prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka.

U svečanom programu obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH sudjelovao je i Orkestar OSRH koji je glazbene točke izvodio na zagrebačkom Zrinjevcu, Trgu Petra Preradovića te na Trgu bana Josipa Jelačića. Repertoar im se sastojao od glazbenih točaka iz opusa J. P. Sousa, D. Šostakovića i K. Baranovića. Izveli su i skladbe "Živila Hrvatska", "Mi smo garda hrvatska", "Zagreb, Zagreb" i "Kano mi gora".

Program svečanog obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH održava se i na Jarunu gdje je u 10 sati započeo dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13:00 i u 17:00 sati. U 17:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:05