SVEČANOST

FOTO: HRVATSKA VOJSKA SLAVI SVOJ DAN Nedjeljna proslava održava se u središtu Zagreba i na Jarunu, evo što vas sve čeka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.05.2019. u 13:41

Velika smjena straže

 

Povodom svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH za građane su u petak i subotu, 24. i 25. svibnja 2019. diljem Hrvatske održani Dani otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske i izložba opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Tako je u petak, 24. svibnja 2019. Dan otvorenih vrata održan u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu, u vojarni Benkovac u Benkovcu, 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju i u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu.

U subotu, 25. svibnja 2019. građani su mogli razgledati izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske na Športsko-rekreacijskom centru „Jarun“, u gradu Otočcu, Petrinji, Vukovaru, Našicama i u gradu Bjelovaru.

Također, u subotu, 25. svibnja 2019. održan je i Dan otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice u gradskoj luci u Splitu gdje je bila izložena raketna topovnjača, RTOP-41 "Vukovar" i obalni ophodni brod OOB-31 "Omiš", zatim na Carinskom gatu Puli gdje je bio izložen ophodni brod OB-03 "Cavtat" i u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske u Pločama.

U sklopu obilježavanja 28. rođendana Hrvatske vojske, u nedjelju, 26. svibnja 2019. za građane i posjetitelje grada Zagreba održat će se prigodni program u središtu Zagreba i na Jarunu.

Program u središtu Zagreba počeo je u 12,00 sati na Zrinjevcu prigodnim koncertom Orkestar Hrvatske vojske. Nakon toga, od 13,00 sati na Markovom trgu održala se ceremonija Velika smjena straže te vojno-akrobatska vježba.

 

''Drago mi je da je aktualna Vlada vratila ceremoniju smjene straže koja je u funkciji identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva te kao turistička atrakcija'', kazao je nakon ceremonije potpredsjednik Vlade RH  i ministar obrane Damir Krstičević. Pritom je čestitao načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Mirku Šundovu na prikazanoj ''vrhunskoj spremnosti'' pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Čestitavši svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov praznik, načelnik Glavnog stožera OS RH kazao je da je ceremonija ''naše ogledalo u svijet i potvrda ulaganja truda''. Šundov je dodao kako vojska održava postojeće sposobnosti i ulaže u modernizaciju te opremanje kako bi bila u stanju u potpunosti izvršavati svoje zadaće.

''Nastavit ćemo razvijati sposobnosti kopnene vojske kada je u pitanju njena pokretljivost, a radit ćemo i na tome da mornarica dobije novi brod, a ratno zrakoplovstvo borbene zrakoplove što je moguće prije'', kazao je Šundov upitan za prioritete OS RH.

Govoreći o vojnim prioritetima, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković precizirao je kako taj dio oružanih snaga očekuje modernizaciju kako bi one bile ''brže i pokretljivije u izvršavanju svojih zadaća''.

''Novim operativnim i strateškim mjerama vratili smo vojsku u Vukovar, Varaždin, Pulu i Sinj, a ove godine i u Ploče. Na obostrano zadovoljstvo vojnika i građana vratili smo vojsku u te gradove, a prednosti su vidljive kroz veću motiviranost vojnika koji bolje izvršavaju svoje zadaće kada su u blizini svojih obitelji'', zaključio je Jurković.

U ceremoniji ''Velike smjene straže'' sudjelovala su tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Idejno je začeta krajem 1990. i izvodila se do 2000. godine.

Prvo predstavljanje počasne postrojbe, prozvane Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u sklopu postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Postrojba koja sada izvodi ovu ceremoniju je Počasno-zaštitna bojna koja je zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, Predsjednice RH, Vlade RH, MORH-a te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice OS RH.

Ceremonija ''Velike smjene straže'' održavat će se na zagrebačkom Gornjem gradu na prostoru između Banskih dvora i crkve Sv. Marka u razdoblju od 26. svibnja do 8. listopada subotom, blagadanima i praznicima, a neće se izvoditi u slučaju jakih oborina.

 

Na Jarunu je tijekom cijelog dana, od 10 do 21 sat, izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske. Za građane je organiziran i vojnički grah, od 13 i 17 sati.

 

Također, u nedjelju u 18:30 sati na Jarunu će se održati prigodni program koji uključuje ispaljivanje počasnih plotuna, padobranske skokove, vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, vježbu Hrvatske vojske MINEX u kojoj sudjeluje Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Zapovjedništvo specijalnih snaga i Središnjica za obavještajno djelovanje, te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Planiran je i nastup akrobatske grupe "Krila Oluje".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo