'BIO JE BRZ PLIVAČ'

FOTO: I PREMIJER JE NEKAD BIO VATERPOLIST Pogledajte kako je Andrej Plenković izgledao sa 14 godina kao član ekipe makarskog Galeba

 
Andrej Plenković dodjeljuje zlatne medalje hrvatskim vaterpolistima nakon finalne utakmice u Budimpešti
 Damir Krajač/Hanza Media

I u Makarskoj se s posebnim guštom slavio trijumf hrvatskih vaterpolista jer je Ivan Buljubašić potekao iz vaterpolskog kluba Galeb i on je uz Alena Bokšića i Mirjanu Lučić glavna zvijezda podno Biokova.

No saznaje se i da je premijer Andrej Plenković igrao vaterpolo za Galeba, uglavnom ljeti kad je dolazio iz Zagreba na odmor kod majčine rodbine. Matko Kostanić, veteran makarskog sporta, pokrenuo je i vaterpolski klub (Galeb je osnovan 1952.) početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da je makarski klub 1991. postao prvoligaš. Šjor Matko sjeća se Plenkovića...

Postavljao teren

- Naš premijer je kao dječak, odnosno mladić, bio sportski nastrojen, trenirao je košarku, ali i vaterpolo. Koliko se sjećam, Andrej je imao 14 ili 15 godina, bio je marljiv na treninzima, ali u to doba je vaterpolo u Makarskoj bio u povojima. Igralište smo namještali u predjelu stare partijske škole, i Plenković je postavljao teren. Tek kasnije smo znali igrati u gradskoj luci - rekao je Kostanić.

Plenkovića pamti kao izvanredno načitanog i pristojnog momka.

- Igrali smo zajedno, ja sam branio, nisam baš plivački bio nastrojen za razliku od Andreja - rekao je Gordan Obradović, zvani Greda, koji je dvije godine branio za splitskog Mornara i još je zadojen vaterpolom.

Andrej Plenković (u krugu) kao član momčadi vaterpolskog kluba Galeb iz Makarske 1984. godine, dakle kada je imao 14 godina.

- Baš mi je bilo drago vidjeti premijera kako predaje medalje našima, posebno mi je drago što je čestitao srbijanskim reprezentativcima. Znate, Plenki je takva faca da ga svi vole, onda kao i danas. On je oduvijek bio tako fin, smiren, kulturan u ophođenju. Viđali smo se ljeti, uvijek je zainteresiran za Galeba. Dobro ste otvorili to pitanje Plenkovićeva igranja za taj klub, ali za nas je važniji Ivan Buljubašić, on je kao naš igrač bio omladinski reprezentativac, a kad je prešao u Jadran, dobili smo kombi.

Monografija

Anđelko Rafanelli, stari nogometaš Zmaja (njegov rod bio je Gajo, veliki igrač Hajduka), prikupio je materijale za monografiju Galeba.

- Sve sam prikupio, napisao, nisu je izdali. Tu ne mogu ništa. Trebalo je za 50 godina, pa za 60. godišnjicu izdati monografiju, nisu uspjeli. Možda i bolje, valjda će tiskati za 75. godišnjicu, tada će Andrej Plenković, inače vrlo omiljen u Makarskoj, dobiti počasnu stranicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:27