PRVI ČOVJEK VARAŽDINA

FOTO Ivan Čehok stigao u Zagreb. Noć će provesti u pritvoru. USKOK će ga ujutro ispitati

Čehoka se tereti da je od svibnja 2008. do svibnja 2011. kao gradonačelnik Varaždina pogodovao tvrtkama T7 grupa i T7 VIS, u vlasništvu Davora Patafte, radi pribavljanja imovinske koristi.
 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO >>>>> 19:36 - Ivan Čehok u večernjim satima stigao u Zagreb te je odveden u policijsku jedinicu za zadržavanje na Oranicama. U petak ujutro ispitat će ga u USKOK-u.

17:34 U 17.30 Ivan Čehok je iz Gradske vijećnice u Varaždinu ušao u službeno vozilo USKOK-a i u pratnji trojice istražitelja krenuo za Zagreb. Na pitanje novinara da li je uhićen, zastupnik kojemu je skinut imunitet prije manje od dva sata, odgovorio je da nije. Na njihov upit da li je krenuo za Zagreb, odgovorio je potvrdno.

16:10 - Sabor je ukinuo imunitet varaždinskom gradonačelniku i nezavisnom saborskom zastupniku Ivanu Čehoku. Za skidanje imuniteta glasalo je 87 saborskih zastupnika, suzdržana je bila HDZ-ovka Dubravka Šuica, dok su protiv bili HDSSB-ovci Ivan Drmić i Boro Grubišić. Drmić je u raspravi rekao da je HDSSB za skidanje imuniteta, ali ne i da se Čehoka liši slobode.

"Smiješno je da ga se želi smjestiti u pritvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Da je Čehok htio utjecati na njih ne bi čekao istragu, nego bi to uradio još lani. Ne vidim razloga za to, osim ako se ne želi pokazati djelovanje pravne države ili ispunjavanje uvjeta iz poglavlja 23", rekao je Drmić u raspravi.

Ustvrdio je kako su članovi HDSSB-a protiv zakona linča i policijske države.

16:00 - Čehok je viđen u centru Varaždina kako ulazi u sivi kombi. Pretpostavlja se da je Čehok s novinarima odigrao "partiju skrivača", te da iz Vijećnice uopće nije krenuo kući, no kako se bicikl na kojem je napustio Vijećnicu našao pred njegovom kućnom adresom - nije poznato. Pretpostavlja se da je Čehok u sivom kombiju krenuo prema Zagrebu.

15:56 - Ivan Čehok, pretpostavlja se, biciklom je Gradske vijećnice krenuo kući. Novinarska ekipa stigla je pred kuću 7 minuta nakon što je Čehok napustio Vijećnicu. Ispred kuće je uočen bicikl na kojem je Čehok napustio Vijećnicu. No Čehoku ni traga ni glasa. Ubrzo je stigla Čehokova supruga u bijelom Volvu i ušla u kuću. Ispred nje bio je parkiran prazan sivi kombi. Nakon nekoliko minuta iz kuće izlazi nepoznati muškarac, sjeda u kombi i kreće prema gradu. Cijelo to vrijeme ispred kuće se nalazio parkiran automobil s USKOK-ovim istražiteljima. Pretpostavlja se da čekaju odluku Sabora o ukidanju saborskog imuniteta varaždinskom gradonačelniku.

15:26 - Ivan Čehok se u 15.20 sati iz Gradske vijećnice odvezao na biciklu u nepoznatom smjeru. Varaždinskog gradonačelnika naknadno su uočili novinari, a Čehok je iz Vijećnice gotovo neprimjetno izašao kroz bočna vrata.

14:15 - Prema zasad neslužbenim informacijama, policija je već privela troje suosumnjičenih u ovoj aferi. Riječ je o Davoru Patafti T7 grupe, članici uprave te tvrtke Narcisi Huljec i još jednoj osobi čije ime zasad nije poznato.

14:00 - U Saboru u 15 sati treba početi rasprava o zahtjevu Mandatno-imunitetnog povjerenstva za skidanjem imuniteta nezavisnom zastupniku Ivanu Čehoku. Glasanje o tom zahtjevu očekuje se u 16 sati.

13:30 - Još uvijek traje pretres ureda varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. U međuvremenu, iz zgrade Gradske vijećnice izašao je zamjenik gradonačelnika Slobodan Mikac i izjavio novinarima: – Ne znam što se događa, vidim da ekipa radi, ali mene nisu pitali ništa. Samo da ovo ne preraste u psihozu, ne treba prejudicirati stvari. U Hrvatskoj, koja je pravna država, kriv je onaj tko je pravomoćno osuđen i taj mora odgovarati za svoja nedjela. -

Državno odvjetništvo tereti varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka da je pogodovanjem tvrtkama u vlasništvu Davora Patafte, oštetio gradski proračun za 29 milijuna kuna. DORH traži pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Tijekom jutra policija je pretresla Čehokovu kuću, a zatim je nastavila pretres u Gradskoj vijećnici.

Saborsko Mandatno-imutetno povjerenstvo na današnjoj je sjednici jednoglasno predložilo Saboru da skine imunitet nezavisnom zastupniku i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, zbog istrage koju provodi USKOK.

Zahtjev za skidanjem imuniteta stigao je jučer preko Državnog odvjetništva, a ako Sabor prihvati prijedlog, Čehok će moći biti lišen slobode, pritvoren i stavljen u istražni zatvor.

U njegovom slučaju, osnovano se sumnja u udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti.

Čehoka se tereti da je od svibnja 2008. do svibnja 2011. kao gradonačelnik Varaždina pogodovao tvrtkama T7 grupa i T7 VIS, u vlasništvu Davora Patafte, radi pribavljanja imovinske koristi.

Inače, Čehok je jutros izašao iz kuće s istražiteljima i otišao s njima u autu. Navodno su mu pretresli kuću i zatim otišli u Gradsku vijećnicu. Prilikom izlaska iz kuće Čehok je izjavio - To je samo pretraga, to su poznate stare stvari, koje su već istražene i sve je bilo korektno.

U spisu DORH-a stoji da je Čehok spomenutim tvrtkama namještao poslove zbrinjavanja otpada na lokaciji Brezje. Navodno je tim tvrtkama pogodovao i pri zamjeni zemljišta, tako što je puno vrednije gradsko zemljište zamijenio njihovim manje vrijednim.

Osim toga, s tim je tvrtkama na lokacijama Banfica 1 i 2 sklopio ugovor o kupnji zemljišta radi izgradnje POS-a u Varaždinu.

Zasad nema službenih informacija o tome kada bi Sabor trebao glasati o skidanju imuniteta Čehoku.

Šuici tijekom glasovanja zatajio glasački uređaj

Dubravka Šuica naknadno je prišla novinarima i požalila se da je tijekom glasanja imala tehničkih problema, te da je zato njen glas registriran kao suzdržan.

"Zašto bi ja bila suzdržana?", pravdala se Šuica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:03