ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

FOTO Iz Drave izvadili reljef iz rimskog doba, misle da je riječ o Veneri i dva erota

Vlado Kos / Cropix

Reljef težak oko 400 kg uz pomoć dizalice izvučen je iz Drave gdje se krio na dubini od pet metara

OSIJEK - Reljef iz rimskog doba, drugog ili trećeg stoljeća te kamen za kojeg se pretpostavlja da je nadgrobna stela izvađeni su s dna rijeke Drave kod Osijeka, nakon što ih je otkrio podvodni arheolog Kruno Zubčić.

- Reljefna ploča je iz drugog ili trećeg stoljeća i prikazuje neku mitološku scenu, ali još uvijek nismo sigurni o čemu je riječ. Mislili smo da je Venera s dva erota, ali sada nismo sigurni. Jedan erot u ruci ima baklju okrenutu naopačke i to je možda Mors ili neki drugi lik, ali to ćemo vidjeti kad sve počistimo, jer ćemo tada imati bolji prikaz.

Riječ je vjerojatno o dva Erota i ženskoj osobi - rekao je Zubčić nakon što su reljef težak do 400 kg i kamen uz pomoć dizalice izvučeni iz Drave gdje su se krili na dubini od pet metara, djelomično prekriveni tankim slojem pijeska i zbog kojih su arheolozi i ronioci morali uskočiti u hladnu i virovitu rijeku na mjestu gdje su struje iznimno jake.

Riječ je o lokalitetu na kojem je u to rimsko doba bio Hadrijanov most koji se spajao Mursu i Baranju, a na istom mjestu je prije tri godine pronađena i vrijedna kamena skulptura. Što se tiče novih nalaza, Zubčić drži da oni nisu bili ukras mosta. Istraživanja na ovom lokalitetu nastavit će se i ubuduće, a želja arheologa je dobiti samu konstrukciju mosta. Novi nalazi idu na restauraciju u radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda u Tvrđi, nakon čega će biti izloženi u jednom od dva osječka muzeja.

Izdvajamo