SKUPA NABAVA, POREZI...

FOTO Kako je skupo biti Hrvat: Marže su goleme, a kupci ništa ne pitaju. Kod nas je i marihuana najskuplja u Europi!

Velika razlika u cijenama dovela je i do procvata online trgovine. Na sniženjima u web dućanima kupac prolazi jeftinije čak i kad se uračunaju poštarina, porez i carina
 Thinkstock

IPhone u Sjedinjenim Američkim Državama u najslabijoj verziji (bez ugovora) košta 600 dolara ili oko 3300 kuna, a u Hrvatskoj taj pametni telefon sa 16 gigabajta memorije košta čak 7300 kuna.

iPad je nešto manje jeftiniji u Americi nego u Hrvatskoj - kod nas je verzija sa 16 gigabajta memorije 3845 kuna, a u SAD-u je cijena oko 2750 kuna.

Milka čokolada jeftinija je u New Yorku oko 1,7 kuna nego u Zagrebu, iako stiže iz nama mnogo bliže Švicarske. Europski žileti skuplji su 35 kuna nego u Americi.

Zašto?

- Naše je tržište malo, stoga je nabavna cijena proizvoda prodavačima visoka, a porezi ogromni - tako trgovci ugrubo objašnjavaju skupoću.

- No, ipak se prvenstveno radi o maržama koje su u hrvatskih trgovaca iznimno visoke - smatra Domagoj Šojat, čiji portal prati cijene u hrvatskim supermarketima.

- Svaki trgovac formira cijenu koja mu prolazi na tržištu, odnosno koju kupac želi platiti. Kod nas su pravila igre takva: marže su ogromne, a mi potrošači inertni i uopće se ne pitamo zašto je nešto tako skupo - smatra Šojat.

Navodi primjer čokolina, hrvatskog proizvoda koji je u Sloveniji bio jeftiniji nego kod nas.

Također, ističe kako diskontni lanac Lidl ima u Njemačkoj bitno povoljnije cijene nego u Hrvatskoj.

- Jednostavno je prihvatio pravila igre kod nas - Domagoj smatra Šojat.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu da se cijene roba i usluga u Hrvatskoj formiraju slobodno te su “marže svakoga gospodarskog subjekta stvar poslovne politike i poslovna su tajna”.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Čak je i marihuana kod nas među najskupljima u Europi

Kad je riječ o drogama, stanje u Europi je stabilno: broj ovisnika ne raste, a među mladima pada broj ne samo ovisnika nego i povremenih konzumenata. Međutim, kad su u pitanju cijene droge na ulici, odnosno za krajnjeg korisnika, razlike među europskim državama ogromne su.

Pokazalo je to najnovije godišnje izvješće Europskog centra za monitoring droga i ovisnosti. Prema prikupljenim statističkim podacima, tijekom 2009. gram hašiša u Hrvatskoj prosječno je koštao 13 eura, što je druga najskuplja cijena u Europi. Najviša je cijena u Estoniji, gdje je gram hašiša koštao oko 19 eura, a najniža u Portugalu, tri eura. S druge strane, gram heroina u Hrvatskoj je bio najjeftiniji među zemljama koje su poslale podatke - oko 30 eura. Usporedbe radi, u Latviji košta 114 eura.

- Cijenu droge u principu formira tržište. Što je droge više na cesti, to je cijena manja. Uz to, važan je faktor i blizina izvorišta droge te ruti kojom droga putuje - objašnjava mr. Dubravko Klarić, predstojnik Vladina Ureda za droge.

Gram hašiša, kaže, kod nas košta između 50 i 100 kuna i ta cijena ne odskače znatno od cijena u regiji.

- Nije neobično da u Portugalu košta tek tri eura. Francuska, Španjolska i Portugal imaju najniže cijene u Europi jer su najbliže Maroku i Tunisu, odnosno zemljama iz kojih hašiš stiže - objašnjava. Kad je u pitanju heroin, cijena mu je u Hrvatskoj, tumači, stabilna već 30 godina - od 30 do 50 eura za gram.

- Cijena heroina je kao i ovisnička zajednica - stabilna i čvrsta i teško se mijenja ili razbija. Korisnici su naviknuti na cijenu i ona ostaje stabilna. Sjećam se da je prije 30 godina gram koštao oko 100 maraka - kaže Klarić. U Srbiji je droga, dodaje, uvijek bila jeftinija nego u Hrvatskoj, a tako je i danas. Razlog leži u tome što je Srbija bliže glavnoj ruti za put droge. ( K. Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:26