BROJ PREKRŠAJA SE PREPOLOVIO

FOTO: KAMERE OD JUČER SNIMAJU NA DESET NOVIH LOKACIJA U GRADU Ovdje provjerite gdje se točno nalaze

U dvije godine prometno redarstvo na temelju snimaka s kamera izdalo je 27 tisuća kazni, a Grad uprihodio 6,5 milijuna kuna
 EPH

Brojna kaznena djela, vandalski ispadi i prometni prekršaji u Zagrebu od danas su pod budnim okom ukupno 354 kamere postavljene na 118 lokacija diljem grada. U svakome trenutku na njima se može vidjeti apsolutno sve.

Sustav nadzora poboljšan je postavljenim kamerama s trostruko većim brojem megapiksela koje automatski detektiraju registarsku oznaku automobila koji je u prekršaju te odmah šalju podatke u bazu, odnosno Centar za videonadzor pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i očuvanje javnog reda Grada Zagreba. Naime, treća nadogradnja videonadzora počela je prije dva mjeseca, kada su na 23 lokacije radnici krenuli postavljati novih 69 kamera, koje su jučer službeno puštene u rad. Riječ je o ulicama Prilaz Gjure Deželića, Hebrangova - Boškovićeva - Držislavova, Trg Stjepana Radića, Savska - Vukovarska, Držićeva - Trg L. Botića, Kvatrić - Maksimirska - Bukovačka, Jurišićeva - Palmotićeva - Europski trg, Trg kralja Tomislava - Pavla Hatza te Trg bana Jelačića.

Foto: Bruno Konjević /Cropix

U projekt je do sada uloženo ukupno 25,5 milijuna kuna, a prema riječima Mate Kraljevića, pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za komunalno redarstvo, otkad su postavljene kamere, broj počinjenih prekršaja smanjio se za čak 50 posto.

- Sigurnost građana i imovine uvelike se povećala. Umrežili smo se s policijom, Uredom za hitne intervencije i Sigurnosno-obavještajnom agencijom i dobro surađujemo. MUP je, primjerice, samo prošle godine izuzeo više od 1000 nadzornih snimki koje su mu pomogle u rješavanju kaznenih djela - istaknuo je Kraljević.

Foto: Bruno Konjević /Cropix

Dodao je i kako su u samo mjesec dana detektirali više od 40 prekršitelja koji su u Ježdovcu nelegalno deponirali otpad.

U dvije je godine, kako doznajemo, Prometno redarstvo izdalo više od 27.000 kazni zbog nepropisnog parkiranja, a u gradski je proračun u tom razdoblju od kazni uplaćeno 6,5 milijuna kuna.

- Najvažnija nam je sigurnost građana. Jedan ljudski nokat vrijedi više od ove 354 kamere postavljene u gradu. Nakon ovoga radimo na uklanjanju grafita, jer mi je najveći grijeh što to u ovih 16 godina nisam riješio. Ići ćemo prema Vladi da se izmijeni zakon. Neka mama i tata, umjesto škole u Londonu, fino plate kaznu jer im je sin šarao po zgradi. Grad više ne može ispaštati zbog te štete od 50.000 do 100.000 eura - poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Foto: Matea Petrović/Cropix

Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba, otkrio nam je kako će na proljeće početi istraživanje u svih 17 gradskih četvrti, u sklopu kojeg će građane ispitivati o tome što misle o postavljenim kamerama te osjećaju li se sigurno u svojem kvartu.

- Saslušat ćemo sve koji žele nešto reći o tome te na temelju istraživanja odrediti pet glavnih prioriteta. Iako je ovakav sustav videonadzora odličan način za zaštitu sigurnosti, ne smijemo ni zapostaviti zaštitu od privatnosti naših građana - istaknuo je Ostojić.

Osim toga, gradski čelnici jučer su najavili kako bi se trebao riješiti i sustav nadzora u ZET-ovim vozilima zbog sve učestalijih napada na vozače jer su kamere postavljene u tramvajima i autobusima zastarjele i ne mogu se spojiti na sustav policije.

Lokacije i broj kamera

Prilaz Gjure Deželića 3

Hebrangova - Bolkovićeva - K. Držislava 3

Trg S. Radića - H.B.Z. 2

Savska - Vukovarska 2

Držićeva - Trg Luke Botića 2

Kvatrić - Maksimirska - Bukovačka 4

Jurišićeva - Palmotićeva - EU trg 2

Trg kralja Tomislava - Pavla Hatza 1

Trg bana Josipa Jelačića 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:24