ZRAČNA AGONIJA NA HRVATSKOM NEBU

FOTO: KAOS U CROATIA AIRLINESUPiloti i stjuardese od jutros u štrajku, otkazano preko 20 letova

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Dva sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu (CA) jutros su krenula u štrajk, zahtjevajući zadržavanje stečenih prava iz kolektivnog ugovora, zbog čega je ta nacionalna zrakoplovna kompanija otkazala više od 20 međunarodnih i domaćih redovitih letova, ali i poručila da će svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta.

Tvrtka pred propašću: Croatia Airlines sada je dužna milijardu kuna!

Sindikati pilota i kabinskog osoblja počeli su jutros od šest sati štrajkati do ispunjenja zahtjeva, nakon što su jučerašnji višesatni razgovori s Upravom okončani bez dogovora, potvrdila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Izvanredni raspored letenja pogledajte OVDJE

Pored upravne zgrade u Buzinu jutros se oko šesti sati okupilo 80-ak pilota i stjuardesa", kazala je Lojo, dodavši da nakon iscrpljujućih razgovora nažalost nije postignut nikakav dogovor koji bi spriječio štrajk.

"Od strane pilota i stjuardesa postojali su razumjevanje i volja za dogovor, međutim, smatramo da je stav Uprave prečvrst. Nadamo se današnjem nastavku razgovora", rekla je Lojo.

'NE MOGU NAS SPASITI ONI KOJI SU NAS UPROPASTILI' Jutarnji dan uoči štrajka s pilotima, stjuardesama i Upravom

Uprava CA poručila je jučer da je riječ samo o djelomičnom poremećaju prometa i da će unatoč štrajku većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim ugovorom, koji su s Upravom potpisala tri ostala sindikata, znatno smanjena primanja. Štrajku bi se od 11 sati trebao pridružiti i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu koji traži i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih na poslovima operative i administracije za 27 posto.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja Suzana Artuković Vuksan rekla je rano jutros Hini da su razgovori sindikata i Uprave, koji su trajali od 16 sati do ponoći, završili bez dogovora, no nastavak razgovora zakazan je za danas u devet sati.

"Kad rezimiram sve nakon toliko sati čekanja imam osjećaj da se ništa nije dogovorilo", rekla je Artuković Vuksan. "Mogli smo se dogovoriti samo oko stavaka koji nisu materijalni tako da nam Uprava nije ponudila ništa konkretno", dodala je.

Uprava, kaže ona, traži samo uštede. Potpisivanjem ugovora s tri sindikata postignuta je ušteda od pola milijuna kuna, a od Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja očekuje se ušteda od 10 milijuna kuna, kazala je.

Član Uprave CA-a Zlatko Širac izjavio je novinarima jučer poslijepodne da Uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti.

Prema podacima koje je CA objavila na internetskim stranicama zbog štrajka su otkazana 24 domaća i međunarodna leta planirana za danas, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija.

Svi ostali letovi planirani za danas odvijat će se normalno, uz moguća manja kašnjenja, navela je Croatia Airlines.

Za današnje letove prijavljeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika.

Tijekom štrajka, propisan je opseg poslova koji se ne smije prekidati pa će se moći obaviti 37 posto planiranih letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:04