NEZAPAMĆENA BURA

FOTO: KAOTIČNI PRIZORI IZ JEDINOG DALMATINSKOG GRADA GDJE JE BURA SINOĆ PUHALA SKORO 200 KM/H! Stanovnici u šoku nakon što su jutros izašli iz kuća

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

Stanovnici Makarskog primorja jutros se nisu previše iznenadili kada su pogledali kroz svoje prozore i ugledali kaotične prizore. Orkanska bura koja je sinoć dosezala skoro 200 km/h (na poluotoku Sv. Petar izmjerena brzina 194 km/h) prouzročila je pravi kaos, kako u gradu Makarskoj, tako i u susjednim mjestima. Podivljali vjetar rušio je stabla, dizalice, kontejnere, pa čak je i gurao automobile.

Portal makarska-danas javlja da se kod hotela Romana srušila golema dizalica, građevinski materijal je letio na sve strane, a i brojna stabla su iščupana. Sličan je prizor i na gradskoj plaži gdje su brojni borovi zalegli na tlo – što slomljeni, što sasvim iščupani.

Vjetar je uzrokovao i nekoliko prometnih nesreća, a možda najbizarnija se dogodila u ulici Ante Starčevića gdje je bura raznijela kupe s krovova, a jedna je pala na automobil usred vožnje.

- Bila sam u koloni, trebala sam skrenuti kada me je u vožnji samo odjednom udarilo. Probilo šajbu, mislila sam da će me ubiti – rekla je vozačica za portal makarska-danas.

Dalmacija Danas objavila je da je sinoć u 2 sata iza ponoći temperatura zraka na Svetom Juri na Biokovu pala na -13°C, a uz vjetar prosjeka 26,9 m/s, osjet hladnoće bio je ekstremnih -29°C. Također, objavili su spektakularni video ekipe Crometea koji su se oko 22 sata našli na Dupcima. S ručnim anemometrom u vrlo kratko vrijeme, unutar 10 minuta, izmjerili su udare do 194 kilometara na sat. Pogledajte kako je to izgledalo:

Zaprimljene brojne dojave o šteti zbog olujnog vjetra

Zbog jakog i olujnog vjetra koji je u srijedu zahvatio Hrvatsku, županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave uglavnom o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova, izvijestila je Civilna zaštita u četvrtak.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije primljeno je oko 600 dojava. U Maksimirskoj ulici u Zagrebu limeni krov je u padu oštetio desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini.

U Opatiji je stablo palo pokraj kioska kod tržnice, a jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.

Kod Makarske je jak vjetar prevrnuo osobno vozilo, dok je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu i oštetio kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 u večernjim je satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona. Nije bilo ozlijeđenih osoba.

U Metkoviću je stablo palo na most zbog čega je most bio zatvoren više od dva sata.

Županijski centar (ŽC) 112 Koprivnica primio je 50-tak dojava, a ŽC Bjelovar oko 60. U Bjelovaru je bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo.

U Varaždinskoj županiji zaprimljeno je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora, dok je u Čakovcu nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada.

ŽC Krapina primio je 30-tak dojava, među kojima su dvije o šteti na obiteljskim kućama gdje je vjetar raskrio krov u Goričanovcu i Strmcu Humskom.

ŽC Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

Kod Maslenice je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1 kod vijadukta "Božići", dok je kod Otrića došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz pet autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu.

Vjetar je u četvrtak na kopnu oslabio, tek je u gorju još prijepodne ponegdje moguć i jak sjeveroistočni. I na moru će jaka i olujna bura, u srednjoj Dalmaciji mjestimice s orkanskim udarima, postupno slabjeti, kažu meteorolozi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:05