THE CROATIA TIMES

FOTO: Kineski premijer u Banskim dvorima čitao prve hrvatske novine na kineskom, posebno izdanje Hanza Medije

 
 Gordana Grgas

Kineski premijer Li Keqiang u utorak je stigao u Zagreb, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put".

Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lia s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine. U prigodi gospodarskog summita 16+1, koji u četvrtak počinje u Dubrovniku, a na kojemu će sudjelovati i kineska delegacija, prvi put u povijesti jedna hrvatska izdavačka kuća izdala novine na kineskom.

Vlada RH

Vodeća hrvatska medijska tvrtka Hanza Media napravila je posebno izdanje časopisa Times namijenjeno kineskim turistima i gospodarstvenicima.

Na razgovorima u Banskim dvorima između hrvatske i kineske delegacije snimljen je kineski premijer koji sa svojim kolegama čita i lista upravo Times na kineskom jeziku.

U specijalnom smo izdanju kineskim gospodarstvenicima i turistima ponudili informacije o suradnji dviju zemalja i predstavili im najljepše od hrvatskih otoka, nacionalnih parkova, gradova, povijesnih znamenitosti... Posebno smo se osvrnuli i na projekt Pelješkog mosta, koji je označio prekretnicu u odnosima dviju zemalja.

Kineskim se političarima i gospodarstvenicima s ponosom predstavljaju i gradovi Dubrovnik i Zagreb, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, tvrtke koje već surađuju s kineskim tržištem, kao što je Končar, te naravno - Hrvatska turistička zajednica, koja je godinama partner projekta izdanja Times.

U Dubrovnik ovaj tjedan stižu predsjednici vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. Na marginama političkih sastanaka HGK u suradnji s Ministarstvom gospodarstva organizira Ekonomski forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:07