NARUČILI JE HOS-OVCI

FOTO: KOD ĐURĐEVCA SLUŽENA MISA ZA PAVELIĆA, MJEŠTANI ZGROŽENI Župnik objasnio: 'Za Crkvu nema podobnih i nepodobnih'

 Dinko Borozan / Podravski list

ĐURĐEVAC - Misa za grješnu dušu poglavnika NDH-a Ante Pavelića služena je jutros u crkvi Svih svetih u Podravskim Sesvetama kod Đurđevca. Naručili su je i platili branitelji iz Podravskih Sesveta koji su u Domovinskom ratu većinom bili pripadnici HOS-a.

Mještani Podravskih Sesveta ostali su zgroženi kad su u nedjelju u župnikovim obavijestima čuli da će u utorak u 7.30 sati doista biti služena misa za ustaškog vođu Pavelića, pogotovo zbog činjenice da u njihovom selu nema nijednog pravaškog i ultradesničarskog političkog pokreta. No, danas ispred crkve nije bilo prosvjeda.

Na misi se okupilo 20-tak branitelja koji nisu imali nikakva neprimjerena obilježja, niti su priredili nacionalistički folklor. Za razliku od nedjelje kad je najavio da će biti služena misa za Pavelića, župnik u Podravskim Sesvetama

Krunoslav Kefelja jutros je iskoristio pravo koja ima Crkva te rekao da se misa 'služi na nakanu' za jednu osobu pa niti jednom tijekom mise nije spomenuo poglavnikovo ime.

- Crkva kod naručivanja misa ne može raditi nikakve kompromise, niti birati tko su podobni, a tko nepodobni za njezine molitve. Naručitelji mise su inzistirali da se u nedjelju pročita najava za koga će se služiti misa i to sam i učinio – istaknuo je vlč. Krunoslav Kefelja.

U raspravu koji je bio motiv za misu, župnik Kefelja nije se htio upuštati te je naglasio da je on napravio sve prema propisima crkve. No, vlč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata pod koji spada i župa u Podravskim Sesvetama, upozorava da je ovo prvi delikatni slučaj u Podravini. Crkva, naglasio je i Gorupić, ne može birati za koga će služiti misu i mora ispoštovati želju naručitelja.

- No, mi imamo mogućnost reći da se misa služi na nakanu za jednu osobu, bez navođenja imena i prezimena, pa smatram da se župnik Kefelja u ovom slučaju trebao savjetovati sa mnom. U najavi u nedjelju, prema mom mišljenju, trebao je reći da će se služiti misa na nakanu. Ne treba potpaljivati oganj koji je ionako pun vatre jer je očito da se u ovom slučaju radi o prikrivenim namjerama, a ne molitvi za otpuštanje grijeha - smatra đurđevački dekan.

Branitelji koji su se danas okupili u crkvi nakon mise dali su nam svoje priopćenje u kojem ističu da se misa zadušnica ne služi za anđele, već grešne ljude pa je tako služena za Pavelića.

- Cilj nam je da se društvo potakne na raspravu i donošenje zakona u smislu lustracije kako fašizma, tako i antifašizma, ali i njihovih neoderivata. Fašizam je kao zločinački pokret osuđen na svim političkim i društvenim razinama, ali, na žalost, to se nije dogodilo i s antifašizmom, odnosno komunizmom. Antifašizam nakon travnja 1945. postaje pokret zločina neviđenih razmjera na prostoru Slovenije i Hrvatske. Ne mora se ići u Bleiburg i razna druga mjesta da bi se osjetila strahota terora i pokolja takozvanih antifašista nakon rata, već je dovoljno da odete u šumu Limbuš pokraj Podravskih Sesveta - stoji u priopćenju branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:09