PREBACIVALI MIGRANTE

FOTO: KOD TOPUSKOG PALA PETORICA KRIJUMČARA LJUDIMA U nekoliko vozila strpali su 48 Afganistanaca i Iračana

 
 MUP

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela 'Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH' i krijumčarenja ljudi, dovršili kriminalističko istraživanje nad 42 i 48-godišnjim državljanima Rumunjske, 36-godišnjim državljaninom Pakistana te 34 i 36-godišnjim državljanima Iraka.

Kako doznajemo, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u petak 25. svibnja u 18:20 sati u mjestu Gređani, općina Topusko, zaustavili dva osobna vozila rumunjskih registracijskih oznaka.

Vozilima su upravljali 42-godišnji i 48-godišnji državljani Rumunjske i u njima prevozili ukupno 24 državljana Afganistana koji su prethodno ilegalno pješice iz Bosne i Hercegovine, prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku.

MUP

Sumnja se da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, planirali državljanima Afganistana pomoći i omogućiti da ilegalno izađu s teritorija Republike Hrvatske i uđu na teritorij drugih država Europske unije.

MUP

Nadalje, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u subotu 26. svibnja oko 1.15 sati u mjestu Žirovac, općina Dvor, zaustavili teretno vozilo belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak te kao suvozač 34-godišnjak, obojica državljani Iraka.

MUP

Odmah potom su zaustavili drugo teretno vozilo također belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Pakistana. U tovarnom prostoru kamiona su pronađena 24 državljana Irana.

MUP

Sumnja se da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, planirali Iračanima pomoći i omogućiti da ilegalno izađu s teritorija Republike Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice Europske unije.

MUP

Osumnjičeni državljani Iraka su bili u svojstvu tzv. prethodnice, kako bi 36-godišnjem državljaninu Pakistana javljali o mogućim policijskim ophodnjama i drugim zaprekama koje se nalaze na ruti prijevoza.

MUP

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih petero osumnjičenih je uz kaznene prijave za spomenuta kaznena djela, predano pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Od 48 izbjeglica iz Afganistana i Iraka, kako doznajemo od Natalije Mezak Dolenčić, glasnogovornice PU sisačko-moslavačke, nitko nije izrazio namjeru za međunarodnu i privremenu zaštitu u RH, te su im u upravnom postupku izdana rješenja o napuštanju europskog graničnog pojasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:22