POSJET

FOTO: KOLINDA NAKON ĐAKOVAČKIH VEZOVA OBIŠLA ERGELU LIPICANACA Hrvatska predsjednica konje počastila kockama šećera pa otišla u katedralu na misu

Ivan Perić/CROPIX; Dušan Miljuš/JUTARNJI LIST

Predsjednica Grabar-Kitarović tijekom svečanog mimohoda 53. Đakovačkih vezova (lijevo), prizor sa svečanog mimohoda (sredina); predsjednica Grabar-Kitarović u posjeti Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo

 

Svečanim mimohodom sudionika središtem grada, u nazočnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Đakovu je u nedjelju započeo središnji program tradicionalne manifestacije izvornog narodnog folklora - 53. "Đakovačkih vezova", koja se održava od 21. lipnja do 7. srpnja.

Kako je najavljeno u svečanoj povorci će sudjelovati članovi 61 folklorne skupine, s oko 2.500 sudionka, iz Hrvatske i svijeta, sa svatovskim zapregama i jahačima.

FOTOGALERIJA: Svečani mimohod sudionika 53. Đakovačkih vezova

 

Uz predsjednicu Grabar-Kitarović mimohodu nazoče predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti, brojni Đakovčani i posjetitelji.

Manifestacija "Đakovački vezovi" bit će zatvorena u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji.

Predsjednica Grabar-Kitarović potom je posjetila Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, gdje je jednog od konja iz ergele počastila kockom šećera.

Dušan Miljuš / JUTARNJI LIST
 
Dušan Miljuš / JUTARNJI LIST
Dušan Miljuš / JUTARNJI LIST

Nakon mimohoda i posjete Državnoj ergeli, predsjednica Grabar-Kitarović bit će nazočna svetoj misi u đakovačkoj katedrali sv. Petra.

Upitana za impresije o Đakovačkim vezovima, predsjednica je rekla da su "Đakovački vezovi" prekrasni.

"Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini, bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima 'Đakovačkih vezova', na kojima se okupilo oko 30 tisuća ljudi, na iznimno srdačnom dočeku i prekrasnoj atmosferi", poručila je Grabar-Kitarović.

Uz predsjednicu Grabar-Kitarović svečanom mimohodu nazočili su i predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti, brojni Đakovčani i posjetitelji.

Na novinarski upit hoće li večeras ostati u Đakovu na koncertu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore predsjednica je odgovorila kako "nema pojma da je večeras koncert gospodina Škore".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo