POSJET VATIKANU

FOTO: Kosor Papi darovala zlato, a on njoj nalivpero

POOL

RIM - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor opetovala je papi Benediktu XVI zahvalnost Hrvatske na podršci hrvatsko-slovenskom dogovoru da se teritorijalni sporovi riješe međunarodnom arbitražom.

- To je način kako se rješavaju problemi - ponovio je Papa i u razgovoru s hrvatskom premijerkom, koja je to povjerila novinarima.

Poglavar Katoličke crkve razgovarao je s Jadrankom Kosor privatno predviđenih 25 minuta, uz pomoć prevodilaca s jedne i druge strane, osim u samom početku. Tada je Papa talijanski upitao premijerku koje jezike govori, a ona je također na talijanskome povjerila: 'Engleski i hrvatski'.

Predviđeno vrijeme za razgovor ostavilo je otprilike po pet minuta čistog iznošenja gledišta i Papi i premijerki. Ona je to vrijeme iskoristila da bi obavijestila Benedikta XVI o podršci Hrvatske evrointegracijskim težnjama susjednih zemalja, o stanju na tom području, osobito u Bosni i Hercegovini, te o položaju Hrvata u toj državi.

Nakon toga su se pridrućili i članovi hrvatskog izaslanstva: premijerkin sin Lovro Škopljanac , ministri Šuker, Biškupić i Ivić te ostali, uz uobičajenu razmjenu darova: Papa je dobio skulpturu 'Treći dan', dakle o Isusovu uskrsnuću, od livenog srebra, Skupu Bibliju u zlatu, a za uzdarje joj je udijelio nalivpero .

S kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom predsjednica hrvatske Vlade je, po svojim riječima novinarima, razgovarala o provođenju četvorih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, te o temama s kojima je razgovarala i s Papom, s posebnim akcentom na hrvatskom 'povratku kući', u Evropsku uniju, te o tome da Hrvatska u Uniju dolazi ne odričuĘći se svoje baštine, nego unoseći svoju kulturu i ine vrednote.

Jadranko Kosor i članovi izaslanstva posjetili su i Hrvatski papinski zavod svetog Jeronima u Rimu , gdje im je dobrodošlicu zaćelio rektor mons. Jure Bogdan.

Izdvajamo