KRLEŽINA ULICA 19

FOTO: KRLEŽA SE VRATIO U KARLOVAC Veliki mural posvećen književnom geniju prije par godina je prekrila nova fasada, ali sada je opet na svom mjestu

 
 Udruga Polka

Miroslav Krleža se vratio u Karlovac. Likovni umjetnik Leonard Lesić na pročelju stambene zgrade u Krležinoj ulici 19 izradio je mural s likom velikoga književnika dimenzija 12x10 metara.

Na istom mjestu isti je autor već jednom bio napravio identičan mural 2014. godine, no, kako su stanari u međuvremenu imali energetsku obnovu na pročelju zgrade, Krleža je prekriven fasadom. Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je provela 2013. i 2014. godine projekt "Krleža u Karlovcu" u sklopu kojeg je mural prvotno i izrađen, pokrenula je projekt povratka Krleže u Krležinu. Obnovu su sponzorstvom i pokroviteljstvom omogućili Grad Karlovac, Gradska četvrt Novi centar, "Inkasator" i "Papa's bar".

Udruga Polka

- Polkina namjera je oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, ali i ukazivati na vrijednosti kao što su Krležin opus, ali i opusi mnogih karlovačkih intelektualaca povezanih s Krležom i/ili njegovim djelom. Pritom u prvom redu mislimo na teoretičara i povjesničara književnosti Stanka Lasića, publicista Slavka Goldsteina te likovnoga umjetnika Josipa Vanište, ali i Marijana Matkovića, Nade Marinković, Vladimira Pogačića, Georgija Para, Većeslava Holjevca, Gustava Krkleca, Milana Mirića, filozofa Gaje Petrovića, teoretičara književnosti Svetozara Petrovića i drugih. Samo ovaj nepotpuni popis Karlovčana povezanih s Krležom otkriva bogatstvo karlovačke intelektualne tradicije koju valja stalno afirmirati i istraživati - rekao je dopredsjednik "Polke" Marin Bakić.

Udruga Polka

Umjetniku Leonardu Lesiću nije bio problem nanovo "krečiti", jer veli, htio je ispraviti nepravdu iako u ovom slučaju nikako za nju ne proziva stanare, koji su i sami oduševljeni povratkom piščeva lica. U nastojanju ga nije spriječila ni pandemija koronavirusa.

- Inače sam prilično samokritičan, ali ovoga puta sam uistinu zadovoljan djelom. Pršti na zidu, a i htio sam ga upravo takvog. Veselje stanara i pozitivnosti u gradu koja se stvorila oko ove priče me posebno veseli. Do zadnjeg trenutka prije same izrade nisam bio siguran hoću li raditi baš identičan rad. Činilo mi se to kao ludost, baš da ne unesem ništa novog upravo zato što volim raditi nove stvari i ne vraćati se na one koje su iza mene, ali upravo ta neka tvrdoglavost mi je stvorila zadovoljstvo da ga izradim baš jednakog kao i tada. Nema se u životu baš često prilike za tako nešto - kaže Lesić.

Udruga Polka

- Krleža nije rođen u Karlovcu, nije živio u Karlovcu, ali je ostavio dubok trag u kulturnom životu Karlovčana. Najsnažnija poveznica Krleže s Karlovcem bila su njegova „tri karlovačka dečka" Josip Vaništa, Stanko Lasić i Slavko Goldstein koje je prepoznao po njihovom stvaralačkom potencijalu, bio im prijatelj, učitelj i osoba s kojom su uvijek mogli izmijeniti mišljenja, rekao je Josip Žunić, predsjednik Gradske četvrti Novi centar, a gradonačelnik Karlovca Damir Mandić prokomentirao je kratko: "Važno da se Krleža vratio!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:58