IVANEC BISTRANSKI

FOTO: MJESTO PORED ZAPREŠIĆA DAN NAKON OLUJE STOLJEĆA Pogledajte s čim se mještani bore dan nakon razorne oluje i odrona koji je neke kuće zatrpao

 
 Darko Tomaš / Cropix

Strašno nevrijeme pogodilo je sinoć područje Ivanca Bistranskog kod Zaprešića. Nevrijeme je uzrokovalo bujice i poplave, a vatrogasci su spašavali ljude i imovinu. Na pojedinim mjestima dijelovi kuće su zatrpani odronom, a ono što su jučer bile ulice, danas su nedefinirane mješavine blata i kamenja.

Vatrogasci DVD Ivanec i DVD Bistre izašli su na teren nakon više poziva upućenih Centru za hitne slučajeve 112 nešto prije osam sati navečer.

‘Dolaskom na mjesto intervencije vršili smo spašavanje ljudi, imovine i vozila, ispumpavanje objekata, osiguranje objekata te regulaciju prometa na području Ivanca Bistranskog te Jablanovca. Intervencija je završena u 00:03’, rekli su iz DVD Bistra.

Voda ne samo da je nosila sve pred sobom, već je nanosila kamenje i granje uništavajući tako i objekte i okućnice. Pljusak se pretvorio u tuču koja je ostavila materijalnu štetu.

Pogledajte kako izgleda mjesto dan nakon nevremena:

Tijekom nedjelje vatrogasci i mještani nastavili su sa sanacijom terena, čišćenjem dvorišta, kuća i prometnica, a iz DVD-a su nam potvrdili da je jedna obitelj evakuirana iz kuće i smještena kod obitelji.

Najteže je stradala kuća Dragutina Pintarića koju su kamenje i blato doslovce zatrpali. ‘Najprije je kiša padala, poslije tuča. Žena i ja smo malo bacali vodu tu ispred, jer nam tu pada, i najedanput neko granje i ovaj Audi doletjeli iz šume. Poslije sam čuo neki šum, i bum, tu gore kombi zaglavio. Najedanput sav šoder, sve odozgo na kuću’, rekao je za HRT.

Pogledajte kako su se mještani sinoć borili s nevremenom:

Korisnici Facebooka koji su preko nekoliko grupa dijelili informacije, kažu da su podrumi apsolutno uništeni, kao i vrtovi. Jedan se mještanin požalio da je sa susjedom gledao brijeg kako mu klizi prema kući te da mu je ovo četvrti odron brijega na kuću u 32 godine.

Subotnje nevrijeme posljedica je kretanja vrlo nestabilne i vlažne zračne mase nad dobrim dijelom Hrvatske i okolnih zemalja. Prema najnovijim prognozama, i u nedjelju postoji opasnost od lokalno izraženijih nestabilnosti zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod putem Meteoalarma izdao žute uzbune za kompletnu unutrašnjost i dobar dio priobalja, uz izuzetak Dalmacije.

Žuta upozorenja izdaju se zbog 'potencijalno opasnih' vremenskih uvjeta.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, navodi se u upozorenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:18