VELIKA INVESTICIJA

FOTO: MOĆNA NJEMAČKA FIRMA SVU PROIZVODNJU PRESELILA IZ AZIJE U MEĐIMURJE Rade cipele za njemačku i britansku vojsku: 'Vaši radnici imaju mentalitet Bavaraca'

    AUTOR:
    • Luka Špac

  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2016. u 22:43

Željko Hajdinjak / CROPIX

Gradnjom dva nova proizvodna pogona u krugu tvornice za proizvodnju obuće u međimurskoj općini Mala Subotica njemačka kompanija Haix, jedan od vodećih svjetskih proizvođača i dobavljača funkcionalnih cipela za vatrogasce, policiju, vojsku, spasilačke službe, lovce i šumare te radne obuće i obuće za slobodno vrijeme, dovršila je projekt potpunog preseljenja proizvodnje iz Azije u Europu te će od ove godine svi njihovi proizvodi biti etiketirani s “Made in Europe”, odnosno “Made in Croatia”.

U gradnju i opremanje dva nova proizvodna pogona u Maloj Subotici kompanija Haix investirala je nešto više od 5 milijuna eura, a njihova se tvornica u Međimurju sada prostire na oko 15.200 četvornih metara te je kapacitet proizvodnje povećan sa 6 na oko 10 tisuća pari cipela dnevno.

Milijun pari cipela

Ukupno, do sada je u tvornicu u Maloj Subotici investirano 16,5 milijuna eura, 10 milijuna u gradnju pogona i nešto više od 6,5 milijuna za opremu i strojeve. Gradnjom novih pogona otvoreno je i 170 novih radnih mjesta pa sada tvrtka Haix u Hrvatskoj zapošljava oko 750 radnika, no još oko 1500 radnika diljem Hrvatske, od Varaždina do Vukovara, povezano je s tom tvrtkom u svojstvu zaposlenika, njihovih kooperanata i dobavljača. Njihovi novi proizvodni pogoni sagrađeni su u skladu sa standardima održivog poslovanja i niskoenergetske gradnje. Za zagrijavanje pogona koristi se toplina koju otpuštaju strojevi dok se podzemne vode koriste za hlađenje pogona.

Na svečanost otvaranja novih proizvodnih pogona Haixa u Maloj Subotici bio je pozvan i premijer Tihomir Orešković koji je, kako doznajemo, najavio svoj dolazak, no dan prije svečanog otvorenja iz njegova su ureda javili da ipak neće biti u prilici doći zbog drugih obaveza a, zanimljivo, nije bilo ni ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata koji živi u 30-ak kilometara udaljenoj Donjoj Dubravi.

FOTOGALERIJA: Otvorenje novih pogona

Tvrtka Haix obuća sa sjedištem u Maloj Subotici prošle je godine ostvarila ukupni promet u iznosu od oko 16 milijuna eura, a cijela Haix grupa, koja osim u Njemačkoj i Hrvatskoj svoje tvrtke ima i u Francuskoj i SAD-u, imala je promet od 100 milijuna eura. Lani su proizveli više od milijun pari cipela, a najveći dio proizveden je upravo u tvornici u Maloj Subotici. U tvornici u Međimurju proizvodi se čak 95 posto njihova asortimana, a u matičnoj tvornici u Mainburgu proizvodi se tek manji broj cipela za vatrogasce. Njihove visokofunkcionalne radne cipele proizvedene od kože ili gore-texa koriste, među ostalim, njemačka i britanska vojska, ali i kineski vatrogasci koji će tako od ove godine nositi cipele etiketirane s “Made in Europe”. Do sada je Haix naime dio svojih cipela i dijelova za cipele proizvodio u Vijetnamu, a dogradnjom pogona u Međimurju kompletnu proizvodnju sele u Europu.

Kvalitetni radnici

- Proširenjem pogona u Maloj Subotici završili smo s realizacijom strategije vraćanja obućarske industrije iz Azije u Europu koju smo počeli još 2004. godine osnivanjem tvrtke u Hrvatskoj i od ove godine sve će naše cipele biti kompletno proizvedene u Europi - poručio je predsjednik uprave Haixa Ewald Haimerl.

Na preseljenje proizvodnje iz Azije u Europu u Haixu su se odlučili da bi poboljšali kvalitetu svojih proizvoda.

- Proizvodimo radne cipele za vojsku, vatrogasce i policiju i jamčimo im da će biti funkcionalne i kvalitetne, a funkcionalna i kvalitetna cipela može se dobiti samo pažljivim sklapanjem svih njihovih kvalitetnih dijelova. Radna snaga u Aziji to nam nije mogla jamčiti i zato smo se, s ciljem da zadržimo kvalitetu, odlučili kompletnu proizvodnju preseliti u Europu - poručuju iz Haixa.

Predsjednik uprave Haixa Ewald Haimerl naglasio je i da je, prije nego što se odlučio za investiranje u Hrvatskoj, ispitivao i mogućnosti za investiranje u Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i drugim državama, ali je na kraju ipak odlučio investirati u gradnju tvornice u Međimurju.

- Odlučilo je nekoliko stvari. Prvi je to što smo ovdje našli business friendly lokalnu upravu koja je bila zainteresirana da tvornicu sagradimo upravo ovdje. Općinske i županijske službe svoj su posao doista napravile u rekordnom roku. Građevinsku dozvolu za dogradnju tvornice, na primjer, riješili smo u jednom danu. Drugi važan razlog bio je pak radna snaga. U Međimurju smo našli kvalitetne, radišne i vješte radnike koji su mentalitetom slični Bavarcima - poručio je Haimerl.

Haix obuća uskoro bi ponovno trebala pokrenuti proces zapošljavanja jer bi, kako doznajemo, više od stotinu njihovih radnika u iduće dvije godine trebalo otići u mirovinu.

Izdvajamo