NESREĆA

FOTO: 'NAJBOLJI TRAJEKT NA JADRANU' PO JAKOM VJETRU TRESNUO U SVJETIONIK I POTOPIO MANJU BRODICU Usred nevere kapetan izgubio nadzor u Veloj Luci

Trajekt Korčula i oštećeno lučko svjetlo u Veloj luci
 Joško Ponoš / Hanza Media / Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

U Veloj Luci na Korčuli u nedjelju je zbog izrazito teških vremenskih uvjeta došlo do pomorske nesreće u kojoj je sudjelovao trajekt Jadrolinije "Korčula", kojega su svojedobno proglasili najboljim na Jadranu u tradicionalnoj anketi Slobodne Dalmacije.

Zbog jakog vjetra došlo je do zanošenja trajekta koji je udario u lučko signalno svjetlo, a zbog velikog vala koji je nastao kao posljedica manevra potopljena je manja brodica na vezu u velolučkoj gradskoj luci, piše RTL.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik su o pomorskoj nezgodi koja se dogodila u nedjelju oko 21:30 sati u ponedjeljak izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), piše RTL.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Potopljena brodica u Veloj Luci

Trajekt Jadrolinije Korčula prometuje na liniji Split - Vela Luka - Ubli, a njime je u trenutku nezgode zapovijedao je hrvatski državljanin S.M. Očevidom na poziciji nezgode djelatnici dubrovačke Kapetanije utvrdili su da je prilikom uplovljavanja trajekta „Korčula“ došlo do sraza nadvodnog dijela trajekta s lučkim signalnim svjetlom, na početku trajektnog pristaništa.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Oštećeno lučko signalno svjetlo u Veloj Luci

U trenutku nezgode na moru je vladala dobra vidljivost uz jake udare istočnoga vjetra, koji su najvjerojatnije uzrokovali gubitak nadzora nad brodom. Kao posljedica nezgode pričinjena je manja materijalna šteta na oplati trajekta i lučkome svjetlu za koje je nužan popravak.

Nadalje, prilikom manevra stabiliziranja trajekta nastao je veći krmeni val koji je potopio manju privatnu brodicu dužine 5 metara, hrvatske zastave. Brodica je u vlasništvu D.P., hrvatskog državljanina, a u trenutku nezgode boravila je bez posade na obližnjem vezu. Potopljena brodica ne predstavlja opasnost za normalno odvijanje pomorskog prometa te će biti izvađena tijekom dana.

Iz Ministarstva su također javili da na poziciji nezgode nije primijećeno onečišćenje mora.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Oštećeno lučko signalno svjetlo u Veloj Luci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:17