PSOVALI I OBERSNELA

FOTO: NAPETO U RIJECI, TEATAR ČUVALA INTERVENTNA POLICIJA Pred ulaz HNK stigla Armada, vrijeđali Frljića, umalo izbio fizički sukob

 Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

S Mosta hrvatskih branitelja u Rijeci u srijedu je u 18 sati krenuo prosvjedni mimohod od stotinjak ljudi, uglavnom iz redova branitelja, braniteljskih udruga i pripadnika "Armade" zbog održavanja javnih razgovora "Drugi rat" u HNK Ivana pl. Zajca, piše Novi list .

Prosvjednici su izvikivanje parola i pjevanje domoljubnih pjesama popratili psovanjem i vrijeđanjem intendanta riječkog HNK Olivera Frljića i gradonačelnika Vojka Obersnela.

Iako je ranije najavljeno da neće ići pred kazalište, pripadnici Armade ipak su se uputili prema zgradi HNK Ivana pl. Zajca. U riječkom kazalištu, koje je zbog prosvjeda bilo okruženo policijom, održan je javni razgovor pod nazivom 'Drugi rat' na kojem je sudjelovalo pet žena različitih nacionalnosti koje su proživjele ratna stradanja.

FOTOGALERIJA: Prosvjedi ispred HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, teatar čuvala policija

S Mosta hrvatskih branitelja prosvjednici su prvo krenuli prema Korzu do Jadranskog trga. Nakon toga su se vratili do riječke Gradske uprave pred kojom je Mile Biondić (HDZ) održao govor. Najavili su da ipak neće ići pred kazalište.

Oko 20:30 pripadnici Armade stigli su pred ulaz u kazalište, koje osigurava interventna policija. Uzvikivali su: 'Otvori vrata' i 'Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina' i 'Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom', javlja Novi list .

Izlazak publike iz kazališta po završetku javnih razgovora došao je osigurati još jedan kordon interventne policije, tako da je na kraju sve prošlo mirno, a prosvjednici se razišli.

Policija spriječila fizički sukob

U jednom trenutku skoro je došlo do fizičkog sukoba između gledatelja koji je ulazio u kazalište te jednog od prosvjednika, ali policija je ubrzo intervenirala i smirila situaciju.

Inače, na samom početku performansa Olivera Frljića, u sklopu kojeg je na daske riječkog kazalište doveo pet žena različitih nacionalnosti koje su pričale o svojem doživljaju Domovinskog rata, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević održao je miroljubljiv govor u kojem je naglasio potrebu da se o ratu govori.

Bojan Glavašević (Foto: Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX)

'Rat dehumanizira dugoročno. Nakon nekog vremena otupimo na svjedočanstva žrtava. Rat je najgori jer čovjeku oduzima ljudskost', rekao je Glavašević.

Milorad Pupovac (Foto: Sergej Drechsler / Noiv list / CROPIX)

U više od sat i pol vremena pet žena ispričalo je svoje priče čime su raznolikoj publici pružile sliku rata iz ženske perspektive.

Foto: Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

Foto: Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

Gledatelje koji su nakon završetka predstave izlazili iz kazališta, zbog 30-ak okupljenih prosvjednika čuvali su interventni policajci. Prosvjednici su psovkama i pogrdnim nazivima ispratili publiku, a već pola sata nakon završetka su se razišli. (Melita Vrsaljko)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:37