GROZNA PRIČA S VIRA

FOTO: 'NAŠ HRVATSKI SAN JE GOTOV, JAKO SMO TUŽNI' Skromni njemački par deložiran iz kuće zbog duga prijašnjeg vlasnika

 
 Jure Miskovic / CROPIX

U srijedu ujutro na Viru se provela deložacija njemačke obitelji Schumacher iz kuće od 50 četvornih metara koju su kupili 2006. godine.

Naš hrvatski san je gotov. Boli me, ali nisam ni na koga ljuta. Ali sam tužna što je sve ovako završilo", rekla je Erna Schumacher za dnevnik.hr.

Tada, prije punih dvanaest godina, ovaj skromni bračni par iz njemačkog grada Ulma ugledao je novinski oglas „Kupnja bez rizika“, došli su na Jadran, odnosno na Vir, i prodavatelju Josipu Gržeti za 50 četvornih metara kuće i nešto dvorišnog prostora na ruke isplatili 47 tisuća eura.

Angažirali su odvjetnika radi upisa u zemljišne knjige jer oni ne govore hrvatski jezik, a potom im godinama nije bilo jasno koje se to prepreke stalno pojavljuju, zbog kojih nikako da se domognu vlasničkog lista za kupljenu i plaćenu nekretninu.
Formalno su ostali neupisani u zemljišne knjige i dogodila se najapsurdnija pravosudna priča u Hrvatskoj: prodavatelj kuće Josip Gržeta zapao je u dugove, on je formalno još bio upisan kao vlasnik kuće, pa je kuća otišla na dražbu. Prodana je za deset tisuća eura, a kupac je izvjesni Branimir Petravić iz Kutine, piše Slobodna Dalmacija.

Svoje dugove je Gržeta, dakle, podmirio prodajom kuće na Viru putem dražbe, iako je istu tu kuću - da još jednom istaknemo - već bio prodao Schumacherovima i na ruke od njih dobio novac.
Gržeta to otvoreno i priznaje te kaže da nije njegova krivica što Schumacherovi odvjetnici nisu napravili svoj posao i upisali ih u zemljišne knjige kao vlasnike kuće.

Uslijedila je pravosudna trakavica koja nije dala nikakva . Uzaludno su Erna i Erst Schumacher plaćali odvjetnike, dokazivali da je na zemljišnoknjižnom odjelu zadarskog suda postojala njihova zabilježba da su kupci kuće i da stoga kuća nije mogla ići na dražbu.

Na vrhuncu očaja su kupcu njihove kuće, Branimiru Petraviću iz Kutine, ponudili da od njega otkupe (svoju!) kuću i ponudili mu 20 tisuća eura, za što su htjeli podignuti kredit. Petravić bi na taj način bez ikakva rada zaradio čistih deset tisuća eura, jer je za toliki iznos kuću kupio na dražbi. No, Petravić je to odbio i kuću oglasio na prodaju. Za nju traži 47 tisuća eura.

Epilog ove nevjerojatne priče dogodio se, kako smo rekli, danas, izbacivanjem Erne i Ersta Schumachera iz kućice na Viru, skupa s njihovim stvarima.

To je provedeno temeljem odluke Ovršnog odjela Općinskog suda u Zadru: uz potpis sutkinje Dubravke Novaković, predsjednice Ovršnog odjela, određuje se 17. siječnja u deset sati „provedba ovrhe na licu mjesta na Viru, radi iseljenja ovršenika iz nekretnine“.

Shrvanu Ernu fizički izbacili iz suda


Erna Schumacher je u utorak iz Njemačke došla na Općinski sud u Zadar, odakle su je ubrzo fizički izbacili pravosudni policajci.
Razgovarali smo s potpuno shrvanom ženom, koja je prošlog tjedna predala sudu prijedlog za odgodu ovrhe i došla je vidjeti koje je rješenje sud donio. No, predsjednica suda Ana Mišlov odbila ju je primiti.
- Usrdno smo molili za razgovor, gospođa je doputovala iz Njemačke. No, predsjednicu suda Anu Mišlov dobila sam samo na telefon i rekla mi je da je sutkinja Dubravka Novaković, koja je odredila ovrhu, samostalna u radu. Nikako nas nije htjela primiti. Poručila nam je da dođemo u srijedu između 9 i 11 sati, dakle, u vrijeme provođenja ovrhe na Viru?! Na kraju je primila samo Ernu Schumacher i stajale su jedna ispred druge bez ikakvog smisla, jer Erna ne govori hrvatski, a Ana Mišlov ne govori njemački – kazala nam je Nada Landeka iz udruge "Veronika Vere", čiji su članovi u utorak priskočili Erni Schumacher u pomoć, u pravnim stvarima i jezičnoj barijeri.
Pošli su tada u Ovršni odjel, ali ni do sutkinje Novaković se nije moglo. Tražili su od službenice uvid u spis, ni to se nije moglo. Umjesto toga, pojavila su se dva pravosudna policajca.
- Niste ni agresivni ni bezobrazni, ali imamo nalog da vas izvedemo sa suda – rekli su pravosudni policajci i izveli ih na ulicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:04