VELIKI PROSVJED U PULI

FOTO: NEKOLIKO STOTINA PROSVJEDNIKA USTALO U OBRANU ULJANIKA 'Ne želimo Pulu pretvorenu u jeftinu turističku destinaciju s potplaćenim radnicima!'

 
 Srećko Niketić / CROPIX

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se večeras na Pulskoj Portarati na prosvjedu "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" u organizaciji Inicijativa za obranu Uljanika, odnosno Radničke fronte. Transparentima „Uljanik u društvenom vlasništvu jedini je spas za radna mjesta“, „Dosta ste privatizirali, ne damo Pulu“, „Ne tražimo milostinju, hoćemo naše“, „IDS van iz Uljanika“, „Tajkuni i turizam ili borbeni sindikalizam“ iskazali su svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tom najvećoj pulskoj tvrtki, nositelju industrijske proizvodnje regije. Zanimljivo je da se prosvjedu nisu odazvale sindikalne organizacije unutar Uljanik Grupe koja će sutra imati izvanrednu skupštinu gdje će se odlučivati o dokapitalizaciji brodogradilišta. Oni su prije nekoliko dan rekli da prosvjed ne podržavaju te da na prosvjed nisu ni bili pozvani.

Kako su naveli organizatori skupa Goran Matić i Željko Marković, sindikati su bili pozvani.

- Nije istina da nismo zvali sindikate koji djeluju unutar Uljanika na skup kako smo mogli čuti u medijima. Unatoč višekratnim pozivima zadnjih tjedana na dijalog kao i nedavnom pozivu da se na prosvjedu obrate svojim članovima, radnicima, stanovnicima Pule i cijele zemlje s jasnom vizijom ujedinjene borbe za budućnost Uljanika iza koje možemo zajedno stati, rame uz rame, ruku solidarnosti su odbili. Ali drago nam je da su konačno sjeli za isti stol, kazao je Matić.

Dodali su kako žele pokazati kako se Pula i Istra protive daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje, pa čak i kad oni dolaze kao posljedica politika, pa i otvorenih ucjena Vlade i Europske komisije te uz podršku lokalnih vlasti.

- Ne želimo Pulu kao pusti turistički resort, poručili su prosvjednici.

- Prosvjedujemo i protiv sustava u kojem nas se “ništa ne pita”! Imamo puno pravo, pa i obvezu, pokazati da želimo drugačiju, pravedniju i demokratskiju Pulu, Istru, Europsku uniju! Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima, čistačicama i lučkim radnicima. Interesne grupe povezane s upravom Uljanika i potencijalni investitori već napeti kao puške čekaju da, nakon kada je skupštine dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika, kazao je Marković pred okupljenima prozivajući političare.

Inače, nakon osnivanja Inicijative, kako su istaknuli organizatori prosvjeda, stigle su brojne podrške ostalih sindikata i organizacija civilnog društva, a peticiju u tek nekoliko dana potpisalo je preko 1000 stanovnika Pule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:21