LEKCIJA POLITIČARIMA

FOTO: 'NITKO NE MOŽE ZAUSTAVITI NAŠE PRIJATELJSTVO' Hrvatski i slovenski školarci pozirali ispred zloglasne žilet žice i pokazali sav njezin besmisao

 
 OŠ Milana Langa, Bregana

Između Hrvatske i Slovenije svako malo izbiju neke trzavice na najvišim razinama. Posljednji put zbog arbitražne presude oko međusobne granice koju Hrvatska ne priznaje zbog kompromitacije arbitražnog procesa, a za koju Slovenija ustraje da se mora poštivati.

I dok se visoka slovenska i hrvatska politika nije u stanju dogovoriti oko toga kome će pripasti koji dio mora ili kopna, 'obični' ljudi s obje strane granice, koja je od prethodne krize u odnosima, one izbjegličke, dobrim dijelom opasana slovenskom žilet-žicom, u svakodnevnoj komunikaciji nemaju puno problema, za što je moguće naći čitav niz primjera.

Na jedan od njih ukazao je ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić, koji je opisao kako su se njegovi školarci u četvrtak družili sa svojim kolegama s druge strane granice.

Među mališanima dugotrajne svađe i nepovjerenja nema, čak i dok se natječu u različitim sportovima - tu ima samo igre, sreće i pjesme.

- Danas je u našoj školi upriličeno krasno međunarodno druženje!, izjavio je Matijašić, koji nam je poslao i nekoliko fotografija s hvale vrijednog događaja.

- U goste su nam stigli naši susjedi-prijatelji, svi učenici i učitelji OŠ Velika Dolina iz Slovenije. Stotinjak učenika koji su na put prema OŠ Milana Langa krenuli pješice na granici je dočekalo nekoliko naših učenika i ravnatelj, a zatim su se svi zajedno uputili prema Bregani. Vrijedi svakako istaknuti da se tijekom cijelog puta čuo zvuk harmonike koju je zdušno svirao jedan učenik OŠ Velika Dolina, stoji u dopisu koji nam je Matijašić poslao.

- Po dolasku upriličena su sportska nadmetanja (košarka, nogomet, odbojka, štafetne igre, graničar…), no naglasak nije bio na postignutim rezultatima, već prvenstveno na druženju i međusobnom upoznavanju samih učenika. Po završetku uslijedila je okrepa u školskoj blagovaonici i razmjena prigodnih darova. Svi su bili jednoglasni u ocjeni – bilo je sjajno i treba to ponoviti čim prije. Gosti iz Slovenije su ponovno pješice krenuli kući, a do granice ih je pratilo nekoliko naših djelatnika, navodi se.

- Treba li uopće spominjati da je i po povratku cestom odjekivao zvuk harmonike? Pokazalo se još jednom ono što se itekako zna – ljude, njihovu dobru volju i prijateljstvo nitko ne može zaustaviti. Čak niti zlokobna žilet žica uz koju su se fotografirali za zajedničku uspomenu…, zaključuje se u Matijašićevu dopisu.

OŠ Milana Langa, Bregana

OŠ Milana Langa, Bregana

OŠ Milana Langa, Bregana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:43