VANDALIZAM U SPLITU

FOTO: NOĆNA AKCIJA Na spomeniku poginulim HOS-ovcima umjesto natpisa 'IX. bojna' uklesali 'Za dom spremni'

Na spomeniku poginulim HOS-ovcima osvanuo natpis 'Za dom'
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX

Na otvaranju spomenika pripadnicima IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u svibnju prošle godine okupio se gotovo cijeli Split – ratni veterani, njihovi zapovjednici, predstavnici udruga, Grada, Županije... Nije se gledalo tko je bliskiji desnoj opciji, a tko lijevoj, piše Slobodna Dalmacija .

Knedla što je bojna nazvana po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu mogla se progutati jer su svi prvenstveno htjeli odati počast 46-orici mladića, poginulih pripadnika te postrojbe koji su vlastiti život položili za hrvatsku slobodu.

Dolazak gradonačelnika, SDP-ovca Ive Baldasara, na otvaranje obilježja pozdravile su redom sve braniteljske udruge. On je bio prvi splitski socijaldemokrat koji je nadišao ideološke podjele upravo iz poštovanja prema poginulima za slobodu domovine.

Baldasarov potez bio je i korak prema smirivanju ideoloških strasti iz davno prohujalog Drugog svjetskog rata. Ujedinjenje, a ne razjedinjenje – bila je njegova misao djelovanja. Ubrzo nakon toga dogodilo se nešto što je prethodnih godina bilo nezamislivo: predstavnici antifašističkih udruga i branitelji, predvođeni gradonačelnikom, zajedno su položili vijence ispred partizanske spomen-kosturnice na Lovrincu.



Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Međutim, netko opet potpiruje ideološke požare. Vjerojatno pod okriljem mraka, nepoznati je meštar na kamenom obelisku IX. bojne oštemao ime bojne koje se nalazilo unutar pletera na vrhu obeliksa, pa je preko toga postavio kamena slova, profesionalno obrađena u istom “fontu”, i njima ispisao – “Za dom spremni”.

Slijedi li reakcija komunalnih službi, odnosno policije, i uklanjanje starog hrvatskog pozdrava koji je nepovratno i teško kompromitirao ustaški pokret?

Kako doznajemo u MUP-u, djelatnici Druge policijske postaje obavit će očevid i s predstavnicima Udruge veterana IX. bojne vidjeti o čemu se radi, piše Slobodna Dalmacija .

– Ne znam ništa o slovima, ni o paroli – kaže nam pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne i predsjednik Udruge.

– A tko smije spriječiti komunalnu službu u obavljanju svojeg posla? – dodaje Skejo.

Prof. dr. Josip Milat, predsjednik gradske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, najavljuje reakciju.

– Nisam vidio da je postavljena parola. Idućeg tjedna održat ćemo sastanak u našoj udruzi i zatražit ćemo reakciju Grada i skidanje parole. Napokon smirimo strasti i opet to nekome smeta... Zašto? – pita se čelnik splitskih antifašista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:03