TRADICIONALNO KUPANJE

FOTO: NOVOGODIŠNJE KUPANJE U KUPI Sisački Ironman Marko Rafaj kupanjem u ledenoj Kupi zarazio veliki broj Siščana

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 01.01.2020. u 14:40

Sisak 01.01.2020. Marko Rafaj, siscaki Ironman, i ove je Nove godine organizirao plivanje u hladnoj Kupi. Istice kako ovo kupanje na prvi dan Nove godine vec postaje tradicija, jer je prvi put plivao 2013. godine i otada se povecava broj kupaca u hladnoj Kupi kao i broj gledatelja. Na fotografiji: Marko Rafaj nakon kupanja
Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

 

Čak osam Siščana i trojica plivača iz Brčkog, pridružili su se sisačkom Ironmanu Marku Rafaju (45) na tradicionalnom novogodišnjem kupanju u ledenoj Kupi.

- Prvi put sam plivao u Kupi na Novu godinu 2013. godine i od tada redovito plivam. Postaje to ne samo prvi društveni događaj u Sisku u novoj godini nego i tradicija. Ove mi se godine priključilo već puno ljudi, a bit će nas sljedećih godina i više, kaže Marko.

 

Ističe kako je temperatura zraka u Sisku bila tri stupnja, tolika je bila i temperatura vode, te da u vodi ostaju oko dvije minute. - Prvo što osjetite kada uđete u hladnu vodu je osjećaj hladnoće, nakon toga, kada zaplivate, osjećate u tijelu kao da vas probada tisuću iglica, ugodno je, toplo. No, nakon dvije, tri minute, tijelo se počinje hladiti i postaje neugodno te izlazimo van. Kupanje u hladnoj vodi zdravo je za tijelo, no, novogodišnje plivanje u Kupi savjetujem samo provjereno zdravim ljudima, ističe Rafaj.

Marko Rafaj, rođeni Siščanin, čovjek je koji redovito trči Ironman triatlon, a jedini je Hrvat koji je uspio do kraja odraditi Extreme Ironman utrku. Pojašnjava što to znači:

„ Ironman triatlon sastoji se od 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42 kilometra trčanja. A što se tiče Extreme Ironman utrke, zadaća je vrlo zahtjevna. Prije tri godine u Austriji sam uspio za 17 sati i 32 minute, bez odmora i stanki, otplivati 3,8 kilometara u hladnoj Muri, biciklom prijeći 186 kilometara i pretrčati 44 kilometara. Utrka je bila vrlo zahtjevna jer se pliva 3,8 km u Muri gdje je temperatura vode 14 stupnjeva i to na način da se pliva 200 metara okomito na tok rijeke, zatim 2 kilometra nizvodno i 1,6 kilometara uzvodno. Nakon toga dolazi biciklistička dionica duga 186 kilometara, s time da je ukupna visinska razlika na toj biciklističkoj dionici 3900 metara. Oni koji su vozili u brdima znaju što to znači i o kakvom se biciklističkom izazovu radi. Nakon toga dolazi trkački dio koji je po meni najzahtjevniji jer se trči 44 kilometra, s time da je visinska razlika koja se tijekom trčanja prolazi 1900 metara. Ne trči se po uređenim stazama, nego po planinama i planinskim putevima. Od početnih 350 natjecatelja utrku je u vremenskom limitu završilo njih 85. Ja sam bio 54. i time sam postao jedini Hrvat koji je zasad uspio završiti Extreme Ironman utrku”, rekao nam je Marko Rafaj nakon otrčanog Ironmane maratona prije godinu i pol.

Prvog dana siječnja ove godine, nakon kupanja u hladnoj Kupi, ističe kako mu je to dobra priprema za prvenstvo u plivanju u hladnoj vodi koje će se ove zime održati u Bledu, a već je, kao jedini Hrvat sudjelovao na prvenstvu u plivanju u hladnoj vodi koje je održano u Talinu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo