Natalija Kosović

FOTO: 'OBLACI SU SE RASTVORILI U PRAVOM TRENUTKU' Amaterska astronomkinja uspjela je fotoaparatom snimiti letjelicu SpaceX-a na nebu iznad Zadra

 
Lansiranje Falcon 9 rakete i letjela Crew Dragon snimljena iznad Zadra
 Bill INGALLS / NASA / AFP / Natalija Kosović

Uspješno lansiranje letjelice Crew Dragon kalifornijske kompanije SpaceX Elona Muska u subotu navečer pratili su milijuni ljudi diljem svijeta, od kojih su mnogi chatom slali poruke podrške NASA-inim astronautima Dougu Hurleyju i Bobu Behnkenu.

Čim je Dragon, pomoću rakete Falcon 9, u subotu u 21.22, uzletio iz Svemirskog centra Kennedy na svoj put prema Međunarodnoj svemirskoj stanicu (ISS), mnogi su u Hrvatskoj pohitali na balkone i dvorišta kako bi vidjeli ili eventualno snimili prelet letjelice iznad naše zemlje u 21.45. Amaterska astronomkinja Natalija Kosović iz Zadra snimila je, ne samo prelet Dragona, nego i pet minuta ranije ISS.

- Subotnje lansiranje, naravno, svakom je čovjeku kojeg zanima astronomija i astronautika bilo zanimljivo, ponajviše zbog činjenice što je to prvi let komercijalnom svemirskom letjelicom te kao takav ulazi u povijest. Pratila sam prijenos uživo s devetogodišnjim sinom, koji je stvarni zaljubljenik u sve vezano uz astronomiju. I polijetanje je bilo zaista nešto uzbudljivo kako za njega, tako i za mene. Znajući da će letjelica Crew Dragon proletjeti iznad Hrvatske za nešto više od dvadesetak minuta nakon lansiranja, odlučila sam je pokušati uhvatiti fotoaparatom - rekla nam je Natalija Kosović iz Astronomske udruge Zadar, koja je osnovana krajem 2019. godine.

Natalija Kosović
Crew Dragon je snimljen s osam sekundi ekspozicije kako bi se vidio trag jer bi u protivnom izgledala kao točkica na nebu

- Na svu sreću, oblaci koji su bili na nebu rasporedili su se tako da je smjer zapad - istok bio vedar, pa smo letjelicu uspjeli vidjeti, a isto tako i fotografirati. Fotografija je napravljena s osam sekundi ekspozicije da se vidi trag, jer u protivnom, bez duže ekspozicije izgledala bi samo kao točkica na nebu i teško bi se mogla razlikovati od običnih zvijezda. Sretni smo što smo bili svjedoci takvog događaja i kao takvi dio povijesti - rekla nam je Natalija Kosović.

Natalija Kosović
Crew Dragon je snimljen s osam sekundi ekspozicije kako bi se vidio trag jer bi u protivnom izgledala kao točkica na nebu

Uzbudljivom trenutku preleta Dragona preko Hrvatske svjedočio je i Ante Radonić, poznati popularizator astronomije i svemirskih letova.

- Dragon je prošao blizu zenita za nas u Zagrebu. Vidjelo se u cijeloj Hrvatskoj, gdje god je bilo vedro vrijeme. Imali smo sreću da su nam iznad Zagreba u pravi čas oblaci otvorili nebo na pravom dijelu. Oni koji su pažljivo promatrali i imali oštro oko, vidjeli su Dragon kao dvije “zvijezde” jednu tik do druge. To su posebno dobro vidjeli oni koji su gledali dvogledom. Naime, Dragon i drugi stupanj rakete nosača Falcon 9 bili su prividno blizu pa su se činili kao jedna putujuća zvijezda. Prividni sjaj bio je otprilike kao sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu. ISS koji je prošao oko 7 minuta ranije bio je, naravno, daleko sjajniji. Dragon je bio tada na znatno manjoj visini od ISS-a pa je prividno puno brže proletio našim nebom - rekao je Radonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:06