INCIDENT U ZAGREBU

FOTO: OBRAČUN NA KOLINDINOMSKUPU 'Cura im viknula lopovi, a okupljeni je oborili na tlo'

Tomislav Krišto/Cropix

ZAGREB - Na predizbornom skupu HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu Republike Kolinde Grabar Kitarović, koji je u utorak navečer održan na zagrebačkom Cvjetnom trgu, došlo je do incidenta.

Predizborni miting, koji su prema službenoj najavi trebali začiniti Slavonske lole i klapa Kampanel, a vrhunac programa je bilo prikazivanje filma 'Kolinda - sjećanja', zasjenilo je naguravanje nekolicine osoba koje su se našle na mitingu. Isprovocirala ih je djevojka koja je vikala 'Lopovi, lopovi!', a na fotografijama s mjesta događaja vidljivo je kako joj je jedan muškarac pokušao staviti ruku na lice i spriječiti je u daljnjem izvikivanju uvreda.

Prema službenom priopćenju dežurnog službenika Policijske uprave zagrebačke, djevojka čiji identitet nije bio poznat, u utorak oko 21.30 na kraju obraćanja Kolinde Grabar Kitarović počela je prema bini glasno vikati “lopovi”, te nastavila izvikivati vulgarnosti.

Nekoliko osoba koje su bile do nje prišle su joj i došlo je do naguravanja u kojem je djevojka pala na tlo. U policiji nisu sa sigurnošću mogli reći je li srušena.

Mladić koji je bio s njom u društvu to je snimao svojim mobitelom, a kad je uperio objektiv prema osobama, one su krenule prema njemu i pokušale ga spriječiti u daljnjem snimanju. I on je pao i to na djevojku koja je za to vrijeme već bila na tlu.

U tom trenutku došli su službenici policije. Djevojka i mladić odbili su liječničku pomoć, a u utorak do kasno navečer trajalo je istraživanje događaja koji zasad sigurno ima tek elemente narušavanja javnog reda i mira.

O mogućoj težoj kvalifikaciji ili eventualnoj prisunosti alkohola ili droga kod sudionika događaja službeno će izvijestiti u srijedu 10 sati na redovitoj tiskovnoj konferenciji Policijske uprave zagrebačke.

Tijek događaja zabilježili su fotoreporteri iz više fotoagencija, među kojima i Cropixa. Neki od prisutnih, što je također vidljivo na fotografijama, htjeli su im zabraniti snimanje.

Kolinda Grabar Kitarović: 'Mijenjat ću Hrvatsku'

Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak navečer je s predizbornog skupa na zagrebačkom Cvjetnom trgu poručila građanima da će zajedno s njima mijenjati Hrvatsku iz zemlje apatije i zemlje iz koje se odlazi, u zemlju u koju se vraća, u zemlju optimizma, domoljublja, europskih vrijednosti, poduzetništva, u prosperitetnu, razvijenu i jaku Hrvatsku.

Rekla je da dolazi s Grobnika te da je sa svojom predizbornom kampanjom krenula u prvim minutama utorka upravo zbog toga da pokaže da se od skromnih korijena, od maloga, može napraviti puno. Poručila je da neće više dopustiti da u Hrvatskoj vlada tuga i sivilo.

"Hrvatska može, mora i zaslužuje bolje. Imamo sve preduvjete za to", poručila je. "Unatoč ovoj nesposobnoj, bezidejnoj i bešćutnoj Vladi, ljudi rade, žele raditi, imaju programe i moramo im omogućiti da ostvare svoje projekte. Za to nam ne treba nitko sa strane, stranci nisu pametniji od nas. Pamet, znanje, iskustvo i snaga je ovdje u Hrvatskoj i idemo je ostvariti", poručila je.

Rekla je da je teško i kad u Zagrebu vidi oko sebe čemer. "Ne možemo to više dopustiti. Zagreb mora biti jedna od najljepših i najprosperitetnijih europskih prijestolnica, mora biti grad koji brine o svojim građanima, da ne moraju hodati oko kanti za smeće", rekla je. Dodala je da moramo brinuti i o tvrtkama te spasiti Imunološki zavod koji ova vlada pokušava uništiti.

Kritizirajući aktualnog predsjednika i protukandidata Ivu Josipovića, poručila je da neće tolerirati nikoga tko ne radi i tko kaže da se ne može, da nema dovoljno ovlasti. "Ako netko misli da nema ovlasti, zašto onda ima obraza tražiti novih pet godina, nakon pet godina nečinjenja i nikakvih rezultata", istaknula je Grabar-Kitarović.

"Ja neću šutjeti, nego ću raditi. Neću brinuti o svom rejtingu, nego o rejtingu naše Hrvatske", istaknula je. Rekla je da "predsjednik u odlasku" nije ništa činio i da je pazio da ne "poremeti odnose, da ga njegova Kukuriku koalicija i predsjednik Vlade Milanović ponovno kandidiraju za predsjednika". Zbog toga je sukrivac za ovo stanje u kojem se danas nalazi Hrvatska, u kojoj pada BDP, velika je nezaposlenost, pogotovo mladih, mirovine su male, radnici ne primaju plaće, branitelji su izgubili dostojanstvo jer im se ne iskazuje poštovanje koje zaslužuju, oni samo žele da ih se sasluša, a ova Vlada, rekla je, nema niti toliko obraza da to učini.

"Onaj tko ima hrabrosti, onaj tko ima odlučnosti, taj može, želi, hoće i tvrdim vam - ja sam ta. Ja ću biti vaša predsjednica", poručila je Grabar-Kitarović.

Rekla je da je novinari pitaju koja je prva država koju će posjetiti kao predsjednica Hrvatske i da ju je to pitanje zateklo. "Jer...Hrvatska mi je prva i jedina na pameti u ovome trenutku, da riješimo ovu krizu i da zemlju povedemo u bolju budućnost", poručila je Grabar-Kitarović. (H)

Izdvajamo