VODENA OPSADA

FOTO Okupao se na potopljenom stadionu NK Karlovca, vatrogasci spasili zarobljenog psića

Vodostaj Kupe sve bliži uvođenju izvanrednog stanja, poplavljene ceste i stadion NK Karlovca, granični prijelaz kod Ozlja, a voda na ulice izbija kroz kanalizacijska okna
Karlovac, 091210.Karlovacki vatrogasci spasili su psa lutalicu koji je bio zatocen dva dana na otocicu gdje se nasao nakon sto se iz korita izlila Korana i tamo ga zarobila.Foto: Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

KARLOVAC - Rijeka Kupa i njezine pritoke na širem karlovačkom području, gdje su izvaredne mjere obrane od poplave proglašene još u srijedu u 14 sati, i dalje su u porastu. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 10 sati iznosio je 794 cm, no još nema ozbiljnije prijetnje poplavom za grad Karlovac.

Izvanredno stanje proglašava se tek kada razina ove rijeke dosegne 830 cm, a to je kritična točka kada bi neki djelovi Karlovca već bili pod vodom. Ipak, Korana je noćas poplavila stadion NK Karlovca čiji je direktor, Stjepan Benić, veliki zaljubljenik u karlovački nogometni klub i ovu rijeku, kako kaže, iskoristio jedinstvenu prigodu pa se jutros okupao u "bazenu" na terenu NK Karlovca.

Korana je stvorila i mnogo glavobolje vatrogascima koji su tek jutros spasili psića koji je već dva dana bio zarobljen vodom na otočiću nastalom nakon izlijevanja ove rijeke u predgrađu Karlovca.

U nekim dijelovima Karlovca, osobitu naselju Gaza, Kupa je počela prodirati na ulice kroz kanalizacijska okna, a djelatnici Vodoprivrede pokušavaju je izlijevanje vode usporiti postavljanjem utega na šahtove. Poplavljene su mnoge prometnice, a prigradsko naselja Priselci i Guštini potpuno su odsječeni od svijeta.

Zbog poplavljenih kolnika za promet su osim brojnih lokalnih prometnica zatvorene i Obala Trnskog u Karlovcu, gdje je sinoć u vodu upala Opel Corsa, te županijska cesta u naselju Gradac i Donje Mekušje, državna cesta Karlovac - Pisarovina, a jutros je zatvoren i malogranični prijelaz Obrež kod Ozlja.

Tijekom dana kroz Karlovac bi trebao proći još jedan vodeni val do kojeg je neočekivano došlo zbog porasta vodostaja rijeka u gornjim tokovima usljed kiše koja je padala gotovo cijelu noć. U karlovačkoj vodno-gospodarskoj ispostavi Hrvatskih voda ipak ne očekuje da će vodostaj Kupe preći kritičnih 830 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:00