AVIOTRETIRANJE KOMARACA

FOTO, VIDEO: OSIJEKU STIGLA SPAS S NEBA Hrvatski Red Baron i mađarski An-2 iz zraka napali komarce

 
Hrvatski Red Baron
 Vlado Kos / CROPIX

U srijedu malo poslije 19 sati počelo je dugo čekano aviotretiranje komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, i to u hrvatsko-mađarskoj koprodukciji. S otrovom za komarce, naime, iz Zračne luke Klisa poletjela su dva poljoprivredna aviona, jedan iz Hrvatske i jedan iz Mađarske, čime bi se trebalo barem malo ublažiti ovogodišnju, nezapamćenu, invaziju "letećih krvopija".

Klisa, 260619. 
Zracna luka Klisa. Priprema aviona tvrtke Air Traktor koja je danas zapocela tretman komaraca iz zraka na podrucju Bilja. Na fotografiji: aviotretman komaraca.
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- U skladu s preporukama ZZJZ počinjemo s onime što smo najavili, a sve bi trebalo trajati sljedećih 15-20 dana. Novac je osigurala Vlada RH.

Dogodine neće biti ovako, jer ja kao župan to više ne mogu gledati i osjećam odgovornost. Počinjemo s aktivnostima koje će trajati cijele godine, počevši od monitoringa, ali i larvicidnog tretiranja, edukacije građana pa do zaprašivanja kao zadnje aktivnosti u borbi protiv komaraca. Najnovija istraživanja govore da u močvarnim područjima u Baranji i Podunavlju već imamo enormne larve za novu generaciju komaraca. Da smo se za njih pobrinuli u proljeće, ne bismo imali ovakvu situaciju i zato se to više ne smije ponoviti - rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Inače, aviotretiranje komaraca obavlja se metodom hladnog orošavanja kapljicama, budući da je negdašnje tretiranje zaprašivanjem, kojim je iz aviona izlazio gusti dim, zabranjeno u Europskoj uniji.

Klisa, 260619. 
Zracna luka Klisa. Priprema aviona tvrtke Air Traktor koja je danas zapocela tretman komaraca iz zraka na podrucju Bilja.  Na fotografiji: aviotretman komaraca.
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- Rezultate ovog tretiranja imat ćemo u petak ujutro, no znamo otprije da je ovo učinkovita metoda, od 75 posto na više, pa očekujemo i sada dobre rezultate - rekao je dr. Dario Brdarić iz ZZJZ Osječko-baranjske županije.

Avioni su u srijedu tretirali 2700 hektara područja Općine Bilje, konkretno rubne dijelove Kopačkog rita, a u isto vrijeme Općina je morala osigurati tretiranje s tla kako bi ukupan rezultat bio efikasniji. U četvrtak je na rasporedu Općina Darda, a u petak Grad Osijek. Za sada je predviđeno tretiranje 35.000 hektara.

Iznajmili avion koji su morali prodati jer ga nisu mogli registrirati

Zanimljivo je da su u posao aviotretiranja ušli jedan hrvatski i jedan mađarski avion.

Hrvatski Red Baron, u vlasništvu osječke tvrtke Air Tractor, te mađarski An-2, koji je donedavno također bio u vlasništvu Air Tractora.

No, prema riječima Miroslava Vlašića, vlasnika osječke tvrtke, oni su taj avion prodali Mađarima, jer ga u Hrvatskoj nisu mogli registrirati, a to u Mađarskoj, iako je i ona poput Hrvatske članica EU, uopće nije problem.

Uglavnom, Vlašić je zbog posla u Osječko-baranjskoj županiji sada morao unajmiti avion iz Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:29