ZABRINUTI GRAĐANI

FOTO: OSJEČANI ZGROŽENI NAVODNIM MASOVNIM TROVANJEM ŽIVOTINJA IZAŠLI NA ULICE 'Ovo nije samo napad na životinje, nego na sve nas, na djecu'

 
Osječani na prosvjedu protiv navodnog trovanja životinja
 Vlado Kos / Cropix

Nezadovoljni načinom i dinamikom na koji službe, prvenstveno Grad Osijek i PU osječko-baranjska, rješavaju problem navodnog serijskog trovanja životinja u Osijeku, oko 300 građana okupilo se u nedjelju na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića kako bi iskazali svoju zabrinutost, ali i nezadovoljstvo do sada učinjenim.

- Ovo nije samo napad na životinje, nego na sve nas, na djecu. Nema smisla da se svi prave kao da se ništa događa i nemoguće je da se otrov baca u tolikoj mjeri, a da nitko ništa ne zna. Pitanje i kako se do tog otrova došlo, pa mislimo da je tu uključeno više ljudi. Nisam zadovoljna ni kako policija radi na tom slučaju, jer na masu dojava nisu izašli – kazala je Tena Otorepec, inicijatorica ovog okupljanja na kojem su neke građanke bile prilično oštre u svojim porukama prozivajući i samog gradonačelnika Ivana Vrkića.

Smatraju, naime, da Grad nije poduzeo sve što je trebao kako bi se što prije otkrio, kako kažu, 'serijski trovač'. Isto tako prozvali su i policiju, a u tom smislu s Trga su se pješice uputili i prema zgradi PU osječko-baranjske kako bi i tamo iskazali nezadovoljstvo, a dio njih potom je i ušao u zgradu policije da sve što im je na duši izreknu u izravnom razgovoru s načelnikom Ladislavom Beceom. Neprihvatljivo im je i da se rezultati analiza čekaju sedam dana, kao što je najavljeno.

- Razumijemo građane i njihovu zabrinutost, ali poduzeli smo sve mjere, čak i više nego što je predviđeno procedurom. Uzorci su poslani na analizu i u ponedjeljak, najkasnije utorak, imat ćemo rezultate. Ne mogu prihvatiti tvrdnju da nismo reagirali na vrijeme, čak smo i ubrzali proceduru - rekao je Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka, a isto je ponovio i Bece, dodavši kako nema novih prijava o trovanjima ili uginućima pasa. Obojica su, inače, došli na prosvjed.

Prema službenim podacima, u posljednjih sedam dana veterinarskim stanicama prijavljena su četiri slučaja sa simptomima trovanja pasa, pri čemu je jedna kujica uginula. Od petka, pak, fokus se prebacio na golubove, koji su počele masovnije ugibati, pa su higijeničari Veterinarske stanice Osijek od petka do nedjelje s ulica pokupili 75-80 uginulih ptica i zbrinuli ih.

- U Centar za peradarstvo u Zagrebu poslali smo četiri ptice i uzorke njihove krvi kako bi se utvrdilo je li riječ eventualno o influenci ptica. U ponedjeljak u Zavod za veterinarstvo u Vinkovcima šaljemo 10-ak uginulih jedinki, kako bi se utvrdilo je li riječ o nekoj drugoj bolesti. Te rezultate očekujemo do utorka. Osim toga, uzet će se i uzorci iz njihova probavnog trakta zbog toksikološke analize koja će se obaviti u Zagrebu, a na te rezultate morat će se pričekati nekoliko dana - rekao nam je Dražen Zuković, direktor Veterinarske stanice Osijek. Vezano uz golubove pojavila se sumnja da bi uzrok uginuća mogao biti doticaj sa sjemenskim kukuruzom, no to su samo nagađanja.

Kad je riječ o bijeloj tvari, koja podsjeća na morsku sol, pokupljenoj s ulica, a za koju se sumnja da je otrov za štakore kojim se truju psi, na analizu je poslano 89 uzoraka. U Osijeku je pronađen i jedan uginuli fazan, a iz Drave je izvađena uginula vidra, pa se odmah pojavila teorija i o trovanju riba. No, kako doznajemo, stanje uginule vidre nije dalo znakove trovanja, nego pothranjenosti i pothlađenosti od čega je uginula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:32